Zukan Helez

Pred kampanju, SDA zloupotrebljava Islamsku zajednicu, SNSD demobilisane borce, a HDZ Hrvate koje je protjerala iz BiH

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, smatra kako su tri vladajuće nacionalno-etničke stranke SNSD, SDA i HDZ započele nikada ranije rigidniju kampanju za izbore 2022. godine.

„Na drugoj strani javno opstruiraju održavanje izbora u oktobru 2022. godine samo da bi uspavali i onako, prilično konfuznu i razjedinjenu opoziciju, kako ideološki, tako i personalno kroz nertpeljivost i egoizam pojedinih opozicionih lidera.

Rigidnost kampanje tri vladajuće etno-nacionalne stranke ogledaju se u posezanju i manipulisanju sa najosjetljivijim kategorijama stanovništva. SNSD ovih dana aktivira zadnju liniju odbrane. Naime 20. 04. 2022.godine pozivaju borce manjeg bh entiteta na tobože očuvanje Republike Srpske. Borce na proteste poziva SNSD koji ih drži u teškom položaju godinama, upravo da bi mogli manipulisati sa njima. Borci im, i ovaj put, služe da bi sačuvali svoja enormna bogatstva i lagodne, dobro plaćene političke pozicije.

SDA i njen lider Bakir Izetbegović sramno zloupotrebljavaju Islamsku zajednicu u ovom mubarek mjesecu Ramazanu, a mora se priznati da mu to omogućava i sam vrh Islamske zajednice. Time se ponovo pravi simbioza vjere i politike što u konačnici nije teško izračunati ko tu dobija, a ko gubi. Nesumjivo, kratkoročni dobitnik je SDA, jer nju zanimaju samo glasovi koje će, vjerovatno, i dobiti poistovjećujući se sa Islamskom zajednicom. Gubitnik je Islamska zajednica, a što je još tragičnije, najveći gubitnik je Bosna i Hercegovina. Na ovaj način se preko 3/4 bošnjaka smatra manje bitnim vjernicima ili nevjernicima, a Bosna i Hercegovina dodatno se radikalizira i dijeli.

HDZ kao treći politički brat etno-nacionalne koalicije poslije fijaska oko izmjena Izbornog zakona, okreću se Izbornoj pragmi (krađi glasova). HDZ radi na prikupljanju ličnih karata Hrvata koje upravo HDZ otjerala iz Bosne i Hercegovine, diljem svijeta. Nakon prikupljenih ličnih karata vrši se prijava više osoba na jednu fiktivnu adresu, što je najlakši oblik nelegalnog dobivanja “legitimnih glasova” iz inostranstva.

Ovim načinom HDZ u startu ima potpuno nelegalno dobijenih nekoliko desetina hiljada glasova što će im nakon narednih izbora ponovo omogućiti blokadu formiranja izvršne vlasti. A opozicija traga za kandidatima za člana Predsjedništva koji, usput da kažem, ima male ovlasti i da je opozicija jedinstvena i ima iskrene namjere, bar 10 do 15 kvalitetnih kandidata ima u svojim redovima koji bi mogli da pobijede u utrci za člana Predsjedništva BIH i da tu poziciju obnašaju časno i kvalitetno, što znači da nije do ljudi, nego do opozicije“, smatra Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.