Pravosudni sistem je postao poligon za političko razračunavanje, nužna je hitna reforma!

U posljednje vrijeme sve se češće otkrivaju razne afere u pravosuđu koje ukazuju na gotovo haotično stanje u možda najvažnijem segmentu demokratskog društva.

Svjedoci smo niza zaključaka međunarodne zajednice da stanje u pravosuđu treba popraviti, da se pravosuđe mora reformirati, da se moraju donijeti novi zakoni koji uređuju rad VSTV, da je izbor pravosudnih kadrova pod uticajem politike i slično.

Primjetan je porast krivičnih postupaka koji imaju određene političke implikacije, bilo da su inicirani iz određenih političkih krugova, ili da se nosioci pravosudnih funkcija pojavljuju kao eksponenti određenih političkih opcija, čak i javno.

Dok se pojedini postupci blokiraju i odugovlače, drugi, protiv političkih suparnika, nerijetko se vode ubrzano, optužnice se podižu u kratkom vremenskom roku, i vrlo je upitan ishod ovakvih postupaka, izuzev ako postoji politički pritisak, ili interes da se postupci završe osuđujućim presudama.

SDP BiH podržava nezavisan rad pravosudnih institucija, ali ne želimo šutiti na očite blago rečeno nelogičnosti. Zato ne želimo čekati da se nema ko pobuniti protiv presuda poput one koja je izrečena Senaidu Begiću, zastupniku SDP u Federalnom parlamentu.

Na stranu činjenica da su optužnica, a onda prvostepena i drugostepena presuda objavljene u podobnim medijima puno prije nego što je istu primio Senaid Begić i njegovi advokati, postavljamo pitanje kredibiliteta ljudi koji su potpisnici krivične prijave i glavni svjedoci.

Kako to da tužilaštvo nije protiv njih pokrenulo postupak jer je pravosnažnim presudama utvrđeno da su nezakonitim otkazima oštetili budžet za preko 50.000 KM što je desetak puta više od iznosa za koji se tereti Begić.

Dakle i pored jasnih činjenica i podnešenih krivičnih prijava, za te svoje postupke i svjesno pričinjenu štetu ovi pojedinci nikada nisu odgovarali. Zato dižemo svoj glas i javno pitamo zašto Tužilaštvo ZDK nije poduzelo ništa po pitanju tih krivičnih prijava?

Zbog niza sličnih apsurdnih situacija, smatramo da je nužna hitna reforma pravosuđa kako bi bez ikakve sumnje sudski procesi i njihovi epilozi održavali pravednost u postupanju, a nikako bili predmetom dvojbi i sumnji u nečasno ponašanje i politički motivisano procesuiranje pojedinaca.

Ne želimo čekati na red kada se više neće imati ko da pobuni protiv političkih procesa.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.