Pravosudni organi BiH i OHR moraju zaustaviti Dodika, da to ne bi radili građani iz oba entiteta

Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, želimo vjerovati kako se odnos međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini ipak promijenio, te da neće biti kao ranih 90-ih godina prošlog stoljeća. Duboko vjerujemo da će ovaj put međunarodna zajednica čvrsto stati u zaštitu i provođenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ne priželjkujemo to, ali je naravno moguće i da međunarodna zajednica, PIC, Visoki predstavnik, EU i drugi izbjegavajući vršenje svoje dužnosti zaštite suvereniteta države, svojim nečinjenjem sami otvoreno podrže kršenje Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Tada će biti više nego jasno da smo mi, koji želimo u Bosni i Hercegovini samo ono što oni imaju u svojim zemljama, mir, jednakost, demokratiju, opet ostali prepušteni sami sebi. To nužno ne mora biti loša stvar. Imamo državu koja ima institucije i mehanizme da se zaštiti od novih napada na njen pravni poredak. 

Krajnje je vrijeme da svi resursi budu stavljeni u svoju punu funkciju. SDP BiH, kao snaga jedinstva Bosne i Hercegovine će preuzeti odgovornost i biti inicijator okupljanja svih onih koji proklamuju jedinstvo, suverenitet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Borba za Bosnu i Hercegovinu nije borba ni protiv koga. To je borba za sve nas, od Une do Drine, od Save do mora. 

Zato ćemo pozvati na saradnju sve one koji podržavaju princip da svaki dio Bosne i Hercegovine pripada jednako svakom njenom građaninu ma kako se zvao i gdje živio. Želimo jasno precizirati ciljeve i korake na njihovom ostvarenju. Ako secesionisti mogu bez sankcija planirati svoje aktivnosti niko nema pravo da spriječi organiziranje nas koji želimo da Bosna i Hercegovina pripada svima nama zajedno i svima jednako, ma kako se zvali.

Želimo zajedno ponuditi jasan, koncizan odgovor i precizne mjere za očuvanje jedinstva Bosne i Hercegovine u skladu sa priznatim međunarodnim konvencijama.

Na kraju želimo biti potpuno jasni, ukoliko izostane jasna i odlučna reakcija međunarodne zajednice protiv onih koji su nedvosmisleno krenuli u rušenje ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i Dejtonskog sporazuma, Predsjedništvo SDP će na svojoj sjednici polovinom sedmice donijeti odluku o svom daljnjem učešću, odnosno izostajanju iz pregovora.

Pričati o izbornom zakonu u situaciji kada je nedvosmislen napad na institucije Bosne i Hercegovine predstavlja dodatno kupovanje vremena secesionistima i skreće pažnju sa stvarnih problema na koje moramo ponuditi odgovore.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.