Stari Grad

Okrugli sto SDP-a: Pravilnik o dodjeli pomoći oboljelima od Celijakije

Općinski odbor SDP BiH Stari Grad je, u saradnji sa Udruženjem oboljelih od Celijakije Kantona Sarajevo organizovao okrugli sto na temu: „Pravilnik o dodjeli pomoći oboljelim od Celijakije u Općini Stari grad“.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost na gluten, bjelančevine pšenice, ječma, raži i zobi. Edukacije o Celijakiji nije samo upoznavanje sa mogućim posljedicama, škodljivosti i neškodljivosti hrane, već i o načinu prehrane i samoj bolesti kao takvoj.

Cilj okruglog stola, kojem su prisustvovali vijećnici, članovi SDP-a Stari Grad, članovi Udruženja, te zdravstveni radnici koji se bave ovim problemom, bio je donošenje pravilnika kojim bi se uredio način pružanja pomoći oboljelima od ove bolesti. Općina Stari Grad je u svom budžetu za 2017. godinu, na inicijativu SDP-a, predvidjela značajna sredstva za pomoć oboljelima, te je bila nužna izrada Pravilnika za tu namjenu. Svrha Pravilnika nije samo pomoć oboljelima, nego i konsultacije sa onima na koje se direktno odnosi ovaj dokument, već i edukacija vijećnika Općine Stari Grad, prisutnih članova i građana o ovoj bolesti. Udruženje oboljelih od Celijakije i vijećnici SDP BiH Stari Grad koji su radili na konkretnim primjedbama i sugestijama i pripremi Pravilnika ukazali su na važnost pomoći oboljelima građanima u cilju olakšavanja borbe sa ovom bolešću.

U konstruktivnoj raspravi i razmjeni mišljenja, te smjernicama zdravstvenih radnika i doktora koji se bave liječenjem ove bolesti dali su nemjerljiv prilog raspravi i konkretnim rješenjima u izradi Pravilnika.

Ovakav vid javne rasprave i konsultacija sa strukom i građanima kojih se tiču određeni akti Općine Stari Grad biće i dalje praksa SDP-a Stari Grad.