Bihać

Pravda za radnike opljačkanih preduzeća!

Danas, radnici ovih preduzeća ne rade, mašine su im rasprodane u staro željezo, radni staž neuvezan, nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju gdje da rade dok stečajni upravnici i sudski izvršitelji u bescijenje prodaju njihovu imovinu

Slika

Kantonalni odbor SDP BiH Unsko-sanskog kantona, svim radnicima želi sretan 1.Maj, međunarodni Dan rada. Sutrašnji praznik je duboko ukorijenjen među radnicima koji su ga generacijama koristili da ukažu na svoj težak položaj u društvu. Pamte se također i bolja vremena kada su ga radnici, uz crvene ruže i karanfile, slavili sa svojim porodicama. Današnjom konferencijom za štampu želimo da ukažemo na vrlo težak položaj radničke klase u BiH i da jasno stavimo do znanja, da smo mi, članovi Socijaldemokratske partije  BiH čvrsto na strani radnika i da zahtjevamo pravdu.

Tražimo pravdu za radnike opljačkanih preduzeća: „RKG Energoinvest“ Bihać, „Krajinametal“ Bihać, „Poletilenka“ Bihać, „Bira“ Bihać, „Žitoprerada“ Bihać, „Bihaćka trgovina“, „Kombiteks“ Bihać, „Šipad“ Bihać, „Agrokomerc“ Velika Kladuša, „Rad Cazin“, ŠIP „Ključ“ iz Ključa, „Novitet“ Bosanski Petrovac, „Šipad Una“ Bosanska Krupa, „D.I Sana“ Sanski Most, Rudnik mangana Bužim i mnoga druga koja su se našla na udaru privatizacijskih tajkuna.

Ovo su preduzeća koja su opljačkana od 1995. god. do danas, a da za to gotovo niko nije odgovarao. Ovo su preduzeća koja su zapošljavala na hiljade radnika, mnoga od njih sa, za to vrijeme najsavremenijom tehnologijom.

Danas, radnici ovih preduzeća ne rade, mašine su im rasprodane u staro željezo, radni staž neuvezan, nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju gdje da rade dok stečajni upravnici i sudski izvršitelji u bescijenje prodaju njihovu imovinu. Sa ovog mjesta najavljujemo da je ovo samo početak naše borbe za ostvarenje pravde za ove radnike i njihove porodice. U narednom periodu ćemo pokrenuti inicijativu za izmjene brojnih zakona koji će dovesti do efikasnijeg ostvarenja njihovih prava.

Podržavamo nastojanje Federalne vlade na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem da se utvrde odgovorni za ove privatizacijske pljačke,  da se kazne te da im se oduzme nezakonito stečena imovina.

Tražimo pravdu, zahtjevamo da odgovaraju ratni profiteri i tajkuni, pljačkaši i kriminalci koji su uništili ova preduzeća, a sada  žive na leđima obespravljenih radnika.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.