Pozvali Dienga u posjetu, a nema podrške za inicijativu Bećirovića za Strategiju prevencije genocida

Na poziv državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac u višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini doputovat će specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adam Dieng.

Denis Bećirović, poslanik SDP-a tim povodom ponovo će danas na sjednici Predstavničkog doma PSBiH uputiti inicijativu u Predstavničkom domu PS BiH.

On je krajem decembra 2016. godine već uputio poslaničku inicijativu Vijeću ministara BiH, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u PD PSBiH sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini. Danas će to ponovo učiniti.

Podsjetio je da je 29. decembra 2016. u parlamentarnu proceduru uputio takvu poslaničku inicijativu. Međutim, i ranije je bio primoran da uputi pismo Kolegiju PD PS BiH, jer Kolegij Predstavničkog doma PSBiH „opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou“.

– S obzirom da su potpuno ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove obavezne tačke dnevnog reda nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete opstruirati uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga – naveo je Bećirović u pismu.

Inače, tokom posjete Bosni i Hercegovini Dieng planira održati sastanke i s članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, v.d. glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, predsjednicima entiteta Marinkom Čavarom i Miloradom Dodikom te predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija u našoj zemlji.

Borovac i Dieng će u četvrtak (1. februara) održati konferenciju za novinare uoči zajedničke posjete memorijalnim centrima Potočari i Donja Gradina, gdje će odati počast žrtvama genocida.

(Patria)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.