SDP Velika Kladuša: Prestanite sa “uhljebljavanjima” svojih članova u javnim preduzećima

Na 15. sjednici Općinskog odbora SDP Velika Kladuša, održanoj 02.12.2016. godine raspravljalo se o zaključcima Glavnog odbora SDP-a BiH, te aktuelnoj političkoj situaciji u Velikoj Kladuši.
Općinski odbor SDP Velika Kladuša, zajedno sa svim organima Općinske organizacije, je dao mandat na raspolaganje Glavnom odboru SDP BiH, zbog lošijih rezultata na posljednim izborima naspram rezultata na Općim izborima 2014. godine.

Općinski odbor SDP Velika Kladuša poziva formiranu većinu u Općinskom vijeću, a koju čine Laburistička stranka i sada već „nezavisna“ dva vijećnika izabrana ispred Demokratske fronte, da krenu u rješavanje nagomilanih problema u našoj Općini, a koji su produkt prošle većine koju su činili članovi Laburističke stranke i pojedini preletači koji su aktuelni i u ovom sazivu, samo što su sada bili primorani da se raskrinkaju pred javnosti.

Osuđujemo ponašanje predsjednice Kluba Laburista gospođe Elvire Abdić-Jelenović prema predstavnicima medija na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća, prvenstveno prema lokalnim medijima i pokušaju arogantne diskreditacije mladog i obrazovanog novinara lokalnog portala.
Pozivamo vladajuću većinu i načelnika Velike Kladuše da prestanu sa ekspresnim, nepotrebnim i prekomjernim uhljebljavanjima svojih članova u javnim preduzećima i da se okrenu ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta koji će imati za cilj otvaranje novih radnih mjesta u privredi i poljoprivredi.
Izjava šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Jonathana Moora, te stav preostalih načelnika i gradonačelnika u USK i šire o nesaradnji sa ratnim zločincem Fikretom Abdićem je jasna i zabrinjavajuća poruka koja će se odraziti na razvoj naše Općine kroz projekte, te razvoj naših privrednika i poljoprivrednika, što nije iznenađujuće.

Pozivamo sve relevantne organe i institucije da postupe u skladu sa zakonom i preispitaju grubu povredu Poslovnika Općinskog vijeća (član 6.), te Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH iz razloga što i tri dana nakon preuzimanja mandata vijećnica ispred Labuističke stranke je ujedno i zaposlenik Općine Velika Kladuša, iako po Poslovniku i Zakonu te dvije funkcije su nespojive.