Otvoreno pismo Anera Žuljevića

Pozivamo vladajuću koaliciju da zakaže vanredne sjednice državnog i entitetskih parlamenata

Uzimajući u obzir nivo spektakla kojim se najavljuje novo zaduženje u visini većoj od milijardu KM,  kao da se radi o poklonu a ne kreditu, vladajuća koalicija na svim nivoima nastavlja praksu potpune netransparentnosti.

Činjenica je da nakon reformske agende, koja je skrivena mjesecima, pa mehanizma koordinacije koji je usvojen u potpunoj tajnosti, sada imamo pismo namjere MMF-u koje će po svom sadržaju opredijeliti život svih građana u narednih 10 godina, a da se o njegovom sadržaju ne zna apsolutno ništa.

Samo objelodanjivanjem teksta Pisma namjere znat ćemo tačnu cijenu milijardu maraka kredita kojeg je BiH jučer zvanično zatražila od MMF-a.

Nakon vrlo smušenih izjava premijera FBiH Fadila Novalića možemo opravdano pretpostaviti da su za ovaj novac vlasti odlučile privatizirati sve i svašta, pri tome izvršiti poreske “reforme” koje će zavući radnicima dodatno ruku u džep, po već dobro poznatom receptu, a očito i dodatno opteretiti privredu u vidu novih akciza i drugih nameta.

S obzirom da se novo zaduženje od 550 miliona eura uzima po modelu grejs perioda od 4 godine sa rokom vraćanja od 13 godina jasno je kako se radi o pismu namjere koje je, prije svega trebalo biti predočeno javnosti, a nakon toga dostavljeno državnom i entitetskim Parlamentima na razmatranje jer će upravo Parlamenti na koncu provoditi veliki dio onoga sto su čelnici izvršne vlasti dogovorili sa MMF-om.

Svima dobronamjernim u ovoj zemlji je jasno kako se radi vjerovatno o najvažnijoj višemandatnoj političkoj odluci koja mora prethodno proći filter otvorene stručne i javne rasprave. Stoga pozivamo vladajuću koaliciju da zakaže vanredne sjednice državnog i entitetskih parlamenata i u televizijskom prenosu vrlo jasno obrazloži kakve su obaveze iza zavjese preuzeli u ime građana ove zemlje u okviru najavljenog aranžmana.

Milijardu maraka kredita, koji se predstavlja kao poklon, upravo će vraćati svi građani pa je minimum demokratske obaveze te iste građane upoznati sa obavezama koje su vlasti u njihovo ime preuzeli.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.