Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH

Pozivamo SDA da ne ide u još jedan opasan neustavan eksperiment radi dvije ministarske fotelje

Nakon posljednjih izjava Bakira Izetbegovića da će pokušati imenovati nove ministre u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, kao najveća opoziciona partija želimo pozvati SDA da ne krenu putem kršenja ustavnog poretka i pravnog nasilja.

Bakir Izetbegović i SDA su svakako izdali građane kada su dopustili formiranje Vijeća ministara BiH bez Vlade FBiH. Podsjećamo, u junu 2019. su obećali da bez nove Vlade FBiH neće biti novog Vijeća ministara BiH. Također, u Skupštini ZDK SDA je glasala za izbor u Dom naroda FBiH Ive Tadića iz HDZ-a umjesto Vedrana Kesera iz SDP. Na taj način je SDA omogućila kontrolu Doma naroda FBiH Draganu Čoviću i blokirala izbor Vlade.

Istovremeno, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH pod kontrolom SDA nije iskoristio poslovničke mogućnosti da pokrene izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Taj proces opstruiše predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz HDZ-a, koji je na tu poziciju izabran rukama SDA.

Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH smatra da su građani u trećoj godini nakon izbora morali imati legitimnu Vladu FBiH. Tu Vladu FBiH ne može voditi osoba optužena za zloupotrebu milionskih sredstava u vremenu pandemije.

SDP BiH je, kao najveća opoziciona stranka, spreman dati konstruktivan doprinos stabilizaciji prilika u FBiH, ali to podrazumijeva poštivanje ustavnih procedura, izbor rukovodstva Federacije BiH i imenovanje punog saziva Vlade FBiH od strane većine SDA-HDZ-SNSD sa svojim partnerima iz DF-a i drugih stranaka.

Međutim, ukoliko pristane na gaženje Ustava FBiH samo kako bi se izabrala dva ministra iz reda SDA u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, Izetbegović može očekivati parlamentarnu i pravnu borbu SDP-a svim legalnim sredstvima.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak za imenovanje nove Vlade FBiH, jer smo u trećoj godini nakon održanih izbora, a izborna godina dolazi za devet mjeseci.

Umjesto što pojedini dužnosnici međunarodne zajednice poziraju sa premijerom i ministrima kojima je istekao mandat i koji su zauzeti odbranom od optužnica za korupciju, korisnije bi bilo vršiti pritisak da se implementira volja građana. Očekujemo od domaćih i međunarodnih političkih činitelja da postupe trezveno, te da se izborom nove vlade FBiH rad izvršne vlasti vrati u legalne okvire, umjesto da se ide u dalje produbljivanje krize.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu