Pozivamo Predsjedništvo BiH da koriguje neustavnu odluku o sazivu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Povodom posljednjeg imenovanja nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDP BiH poziva državno Predsjedništvo da koriguje svoju neustavnu, antidejtonsku odluku i imenuje Komisiju u punom sastavu od pet članova.

Napominjemo da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH.

Posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta. Iako je u neustavnoj odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a sa neustavnom praksom je nažalost nastavilo i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu.

Napominjemo da je na neustavnost sastava predmetne Komisije upozorio i Visoki predstavnik u BiH, a izbacivanje međunarodnih članova naišlo je i na osudu ambasada Kvinte i Republike Turske.

Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Pozivamo članove Predsjedništva BiH koji se deklarativno zalažu za jačanje države i njenih institucija, što im je i osnovna dužnost, da koriguju svoju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu