SDP BiH Tešanj

Pozivamo MUP da ispita navode iz Saopćenja SDA

Zbog istinitog i objektivnog informiranja javnosti, smatramo potrebnim reagirati na najnovije Saopćenje SDA Tešanj.

Iznenađeni smo drskošću i bezobrazlukom vladajuće SDA stranke Tešanj koja u svom zadnjem Saopćenju http://www.sdatesanj.ba/blog.php?posts_id=525 pokušava, njima dobro poznatim metodama, zaustaviti proces demokratizacije i neminovne pobjede ujedinjene opozicije na Lokalnim izborima 2016. godine u Tešnju.

Naime, u svom Saopćenju SDA ističe da se na Općinsku izbornu komisiju Tešanj vrši pritisak i time narušavaju demokratski procesi.
Metodi zastrašivanja, pozivanja na „informativne kafe“ nisu svojstveni SDP-u u Tešnju, već upravo vladajućoj SDA Tešanj, i o tome svi na prostoru općine Tešanj veoma dobro znaju, ali veliki broj građana iz straha, gubitka posla, stečenih pozicija i sl. već godinama šuti o tome.

I Saopćenje je znak panike koja vlada u vladajućoj SDA, a pokušaj da za predsjednike Biračkih odbora instališe što već broj svojih predsjednika, što joj je i uspjelo u prvoj namjeri, govori samo po sebi, a samim tim i povlači odgovor ko to vrši pritisak na OIK Tešanj.
Posebno, ovu tvrdnju potvrđuje da se vječiti koalicioni, uvijek udružuju kad se osjete ugroženi zbog gubitka pozicije, HDZ i SDA od devedesetih se „odlično razumiju“ pa makar i na štetu bh građana i Bosne i Hercegovine. Zadnji takav primjer „ljubavi“ je dodjela HDZ-ovi pozicija u Biračkim odborima SDA-u.

I samim letimičnim pregledom Rješenja o imenovanju biračkih odbora za redovno glasanje, glasanje u odsustvu i lično na području općine Tešanj broj: 01-26/16 od 30.8.2016. godine (PRILOG) može se primijetiti da je istim imenovano preko 25 predsjednika Biračkih odbora koji su istaknuti aktivisti SDA.

Tražimo od MUP-a da HITNO reaguje po Saopćenju SDA, kako bi se ispitali navodni pritisci na Općinsku izbornu komisiju Tešanj, a od Općinske izborne komisije Tešanj zahtjevamo da se javno oglasi o navodnim pritiscima na njih.

Ovim putem želimo da istaknemo korektan odnos sa Općinskom izbornom komisijom Tešanj, te želimo istaći da u prvobitnom imenovanju predsjednika u Biračkim odborima SDP nije oštećenj, ali jesu neke druge stranke i nezavisni kandidati, što je neprihvatljivo, ako već želimo da govorimo o demokratizaciji društva i fer i korektnoj izbornoj kampanji (PRILOG Prigovor SDP-a), te da je prijedlog SDP-a da se broj predsjedničkih mjesta podjeli ravnomjerno.
SDP je samo iskoristio pravni lijek i uputio Prigovor Općinskoj izbornoj komisiji Tešanj, što je SDA kvalifikovala kao pritisak.