Pozivamo Komšića i Džaferovića da preko Ustavnog suda zaustave Dodika

Posljednja blokada od strane Milorada Dodika i SNSD-a još nas je dodatno udaljila od EU i NATO puta za koji smo se svi deklarativno, a i zakonski obavezali. Stoga mi u SDP-u pozivamo odgovorne u institucijama Bosne i Hercegovine da rade svoj posao.

Javnost u Bosni i Hercegovini očekuje veći angažman od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Oni imaju mogućnost na osnovu člana 46. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnijeti predstavku Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom bi od Ustavnog suda BiH zatražili da na osnovu člana 8.7. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine utvrdi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nesposoban za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovakva predstavka i eventualna odluka Ustavnog suda ima utemeljenje u odluci Dodika da blokira državu, koju bi trebalo da vodi sa drugom dvojicom članova Predsjedništva. Na taj način bi se zakonski u interesu napretka BiH riješavao novonastali problem, smatraju u SDP-u.

S obzirom da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije koje su iznad svakog pojedinca i svake politike implementacijama postojećih zakonskih rješenja, treba biti spriječen svaki rušilački pohod na našu zemlju.

“Odgovorni u tim institucijama moraju se početi odgovornije i jače suprotstavljati onima koji te rušilačke pohode planiraju i ostvaruju, a sve kako bi se otklonila opasnost za ugrožavanje mira, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i cijelom regionu.

Ovim putem pozivamo članove Predsjedništva Komšića i Džaferovića, da osim verbalnih reakcija pokrenu postupke kako bi zaštitili instituciju u koju su izabrani građani. Svako odugovlačenje jedino može biti okarakterisano kao jeftino politikantstvo. O važnosti institucija i njihovog funkcioniranja govorili smo u pismu novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu za kojeg se iskreno nadamo da će vratiti odlučivanje u institucije za razliku od već uspostavljene prakse u kojoj je vladajuća koalicija SDA, SNSD i HDZ kidnapovala institucije, izmjestivši odluke u izvaninstitucionalne centre moći”, saopćeno je.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu