Pozivamo Komšića i Džaferovića da preko Ustavnog suda zaustave Dodika

Posljednja blokada od strane Milorada Dodika i SNSD-a još nas je dodatno udaljila od EU i NATO puta za koji smo se svi deklarativno, a i zakonski obavezali. Stoga mi u SDP-u pozivamo odgovorne u institucijama Bosne i Hercegovine da rade svoj posao.

Javnost u Bosni i Hercegovini očekuje veći angažman od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Oni imaju mogućnost na osnovu člana 46. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnijeti predstavku Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom bi od Ustavnog suda BiH zatražili da na osnovu člana 8.7. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine utvrdi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nesposoban za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovakva predstavka i eventualna odluka Ustavnog suda ima utemeljenje u odluci Dodika da blokira državu, koju bi trebalo da vodi sa drugom dvojicom članova Predsjedništva. Na taj način bi se zakonski u interesu napretka BiH riješavao novonastali problem, smatraju u SDP-u.

S obzirom da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije koje su iznad svakog pojedinca i svake politike implementacijama postojećih zakonskih rješenja, treba biti spriječen svaki rušilački pohod na našu zemlju.

“Odgovorni u tim institucijama moraju se početi odgovornije i jače suprotstavljati onima koji te rušilačke pohode planiraju i ostvaruju, a sve kako bi se otklonila opasnost za ugrožavanje mira, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i cijelom regionu.

Ovim putem pozivamo članove Predsjedništva Komšića i Džaferovića, da osim verbalnih reakcija pokrenu postupke kako bi zaštitili instituciju u koju su izabrani građani. Svako odugovlačenje jedino može biti okarakterisano kao jeftino politikantstvo. O važnosti institucija i njihovog funkcioniranja govorili smo u pismu novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu za kojeg se iskreno nadamo da će vratiti odlučivanje u institucije za razliku od već uspostavljene prakse u kojoj je vladajuća koalicija SDA, SNSD i HDZ kidnapovala institucije, izmjestivši odluke u izvaninstitucionalne centre moći”, saopćeno je.