Zukan Helez

Pozivam Visokog predstavnika da svojom intervencijom ukine mehanizme blokada države

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, smatra kako je jučerašnja sjednica Vijeća ministara ponovo pokazala da je vrlo lako i jednostavno blokirati procese u Bosni i Hercegovini.

„Ministri iz HDZ BIH su glasali protiv odluke o izdvajanju sredstava za provođenje izbora u oktobru ove godine. Pored upozorenja, kako domaćih, tako evropskih i svjetskih zvaničnika da se moraju obezbijediti sredstva za provođenje izbornog procesa, HDZ BiH je ostao dosljedan blokiranju Bosne i Hercegovine na evropskom putu i dokazao da je lojalniji proruskoj politici u BIH, čak i od SNSD-a i Milorada Dodika.

Kao političar i trenutno zastupnik u Parlamentu BiH, prateći dugogodišnji postratni period u BiH, a naročito angažman i djelovanje Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, čini mi se da je institucija Visokog predstavnika od samog početka svog djelovanja imala pogrešan strateški pravac koji i danas dolazi na naplatu.

Predstavnici međunarodne zajednice su, uvidjevši svu složenost ustavnog i političkog Dejtonskog ustrojstva naše države, uveli instituciju Visokog predstavnika s ciljem provedbe mirovnog procesa i stabilizacije stanja u Bosni i Hercegovini.

Dosadašnji visoki predstavnici su koristili Bonske ovlasti pokušavajući Bosnu i Hercegovinu napraviti funkcionalnijom državom. Te Bonske ovlasti su korištene za smjenu političara, izmjene Ustava, te donošenje zakona i odluka, ali suština se nije mjenjala. Nakon ovih intervencija Bosna i Hercegovina je sve više zapadala u političku, ustavnu i ekonomsku krizu.

Da je Visoki predstavnik na početku svog mandata sagledao suštinu problema u BiH i njenom Ustavu, a to su mehanizmi blokada u institucijama Bosne i Hercegovine i te blokade otklonio, Visoki predstavnik nam već odavno ne bi trebao.

Bosna i Hercegovina bi već odavno bila članica Evropske unije i NATO pakta. Manjom intervencijom u Ustavu BiH mogu se otkloniti blokade u domovima naroda i Vijeću ministara i tako bi Bosna i Hercegovina funkcionisala kao država u punom kapacitetu.

Zato pozivam Visokog predstavnika da svojom intervencijom ukine mehanizme blokada da bi institucije mogle normalno funkcionisati i donositi zakone i odluke.

Svjedočili smo smjeni Ante Jelavića, pojavio se nakon njega Dragan Čović, zatim smjene Nikole Poplašena, a danas imamo Milorada Dodika. Tako da smjene političara ne mogu odblokirati procese samo se procesi mogu odblokirati ukidanjem nekoliko mehanizama blokada“, naveo je Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.