Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Pozivam Milanovića da oduzme ordenje osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić poručio je Zoranu Milanoviću da je vrijeme da prihvati učešću države u kojoj je predsjednik u rušenju i dijeljenju naše države na etničke teritorije pod upravom susjednih država.

“U ime Socijaldemokratske partije BiH pozivam Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, da konačno prihvati međunarodni subjektivitet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Gospodin Milanović svojim istupima uporno pokušava dokazati kako nije ni državnik ni socijaldmeokrata, i moram priznati kako u tome ima dosta uspjeha. Tome u prilog govori i njegovo otvoreno protivljenje provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava koji je Bosnu i Hercegovinu obavezao da uspostavi građanski model kao jedini mogući oblik demokratskog ustroja evropskih država”, rekao je Nikšić.

Nikšić smatra da bi Milanović, kao i svi drugi, trebao prihvatiti činjenicu da je Bosna i Hercegovina država sa vjekovnom, zajedničkom historijom svih njenih građana i naroda.

“Nažalost naš trenutni unutrašnji ustroj posljedica je neposrednog destruktivnog djelovanja politika Republike Hrvatske i Republike Srbije. Krajnje je vrijeme da gospodin Milanović i Republika Hrvatska prihvate činjenično stanje utvrđeno međunarodnim presudama o učešću države u kojoj je predsjednik u rušenju i dijeljenju naše države na etničke teritorije pod upravom susjednih država”, dodao je.

Milanovića je pozvao da umjesto ordenja onim koji su učestvovali u tom pothvatu, priznanje oda žrtvama i onim pripadnicima vojnih jedinica koji su iskazali istinsku odanost svojim, a ne tuđim državama.

“Pozivam ga da preuzme odgovornost, oduzme ordenje osuđenim i osumjičenim ratnim zločincima, a da poštovanje ukaže žrtvama i nagradi one koji su štitili ljudske živote i dostojanstvo svoga naroda, a ne kaljali njegov obraz. Kao što je zločinaca bilo na svim stranama, tako je na svim stranama bilo i onih koji su se tome suprotstavljali i na koje bi istinski trebali biti svi ponosni. Dok tako ne postupi nema pravo da drži moralne pridike bilo kome. Dakle, gospodine Milanoviću, ‘prvo sapun, pa onda parfem'”, zaključio je.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu