Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Pozivam crnogorske parlamentarce koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici da budu moji gosti u BiH

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu povodom nedavnih napada zvaničnika Republike Srpske na crnogorske parlamentarce, koji su izglasali Rezoluciju o Srebrenici.

„Mi smo odavno postali zemlja apsurda, pa oni koji sve urade, pa i ukradu, da pobijede na izborima, čine sve da pokažu kako im osim velikih privilegija ništa drugo nije bitno. Ja se suzdržavam i nastojim da ono što im želim kazati kažem bez uvreda i pogrdnih riječi.

Međutim, zaista to nije lako nakon posljednjih izjava veličanja ratnih zločinaca i ovakve reakcije prema parlamentarcima u Crnoj Gori. Kao što je poznato, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država koja upravlja svojim granicama, a ne Milorad Dodik ili bilo ko drugi.

Republika Srpska je samo jedna od administrativnih jedinica u državi, u rangu drugog entiteta, Brčko Distrikta ili kantona u Federaciji BiH. Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz te administrativne jedinice, niti može niti ima ovlaštenja da bilo kome zabrani ulazak na bilo koji dio teritorije Bosne i Hercegovine.

Štoviše, ovim putem koristim priliku da pozovem sve zastupnike crnogorskog parlamenta koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da posjete Bosnu i Hercegovinu i da budu naši gosti u Sarajevu, Banja Luci ili bilo kojem drugom dijelu naše domovine. Svojim glasanjem su dokazali da su hrabri ljudi koji su zločin spremni nazvati pravim imenom i distancirati se od istog, za razliku od brojnih domaćih političara koji kukavički bježe od istine kako bi zadržali podjele i antagonizme na kojim njihove politike opstaju.

Dotičnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozivam da konačno shvati da ne može pobjeći od činjenice da je činovnik države Bosne i Hercegovine od koje prima platu i uživa niz drugih beneficija. Nekada mi izgleda kao da mu je žao što je propustio priliku da stane uz rame onih koji su pravosanažnim presudama Međunarodnog suda pravde osuđeni kada su radili zločine.

Zato se sada na sve načine želi svrstati uz njih i falsificirati činjenice. Može Dodik sa istomišljenicima željeti koliko god hoće da negira činjenice koje svi koji smo to proživjeli znamo, a koje su utvrđene i pravosnažnim presudama Medunardnog suda pravde, ali to ih neće promijeniti. Zato je važno da se u Bosni i Hercegovini konačno donese Zakon kojim će se zabraniti negiranje genocida, da konačno jednom okončamo ovakve ispade političara koji to rade uvijek kada im zatreba da skrenu pažnju građana sa stvarnih životnih problema.

Mislim da su ipak konačno pročitani i da im ovaj put neće proći. Zato još jednom pozivam crnogorske parlamentarce da budu naši i moji gosti, a poruka negatorima genocida i promotorima fašizma je da im rušenje države i odnosa sa dobronamjernim susjedima ne može proći – No pasaran!“, naveo je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu