Građani taoci sistemskog haosa koalicije SDA i HDZ

Poziv vladajućoj koaliciji u HNK za ispunjavanje predizbornih obećanja

Nažalost, posljednjih mjeseci svjedočimo vjerovatno najgoroj parlamentarnoj većini u političkoj istoriji ovog kantona.

Sistemske i životne teme  se, u lažnoj koaliciji , zbog nemogućnosti dogovora mjesecima skidaju sa dnevnog reda Vlade, a sve je na kraju kulminiralo potpunim raspadom u odnosima SDA- HDZ –SBB neusvajanjem ni dnevnog reda na posljednjoj Skupštini HNK.

Vlada HNK, mjesecima, pokušava raznoraznim pričama o stabilizaciji javnih finansija sakriti katastrofalne rezultate vlastitog nerada iako je svjesna činjenice kako za povoljno stanje u budžetu nema ama baš nikakvih vlastitih zasluga jer je sve rezultat prethodne vlade i direktne implementacije Zakona o vodama.

Nažalost, prelijevanju krize iz Vlade HNK u Skupštinu HNK nije kraj, jer je očigledno kako sukob partnera oko imenovanja direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK (ZZO HNK) prijeti da ugrozi kakvu takvu stabilnost zdravstvenog sistema, a samim tim direktno ugrozi i zdravlje naših građana.

Najava kako godinu dana nakon uspostave koalicije građani moraju čekati i biti taoci potpisivanja nekih međustranačkih aneksa oko političkih imenovanja pokazuje vrhunac sistemskog haosa u koji su nas doveli SDA i HDZ.

Međutim, činjenica kako je Premijer HNK na turističkom putu u Kini, a ministar MUP-a u posljednjem opremanju policije “pazario” novi luksuzni službeni auto pokazuje da koalicija odlično funkcioniše kad treba trošiti javni novac iz budžeta  na privilegije zvaničnika, a građanima po ko zna koji put šalju poruku da za svoje probleme riješenje traže sami.

Sad je i pticama na grani jasno da imamo lažnu EU koaliciju sa prevarantskom reformskom agendom koja je očigledno teške reforme i stezanje kaiša namjenila isključivo građanima našeg kantona, dok ce oni nastaviti krčmiti javni novac, ugnjetavati radničku klasu i prodati u bescijenje još i ono malo državnog vlasništva koje nisu stigli prodati u ranijim mandatima.

Na kraju,  obzirom da po zakonu ne postoji mogućnost vanrednih izbora, pozivamo vladajuću koaliciju da se uozbilji, osigura stabilnost sistema, te počne raditi na ispunjavanju predizbornih obećanja i rješavanju problema građana koji svakim danom sve više napuštaju ovu zemlju.