Jasmin Imamović

Poziv njemačkim privrednicima za uspostavu kvalitetnije saradnje

Predstavništvo njemačke privrede u saradnji sa udruženjem Wirtschaftsverein BiH organizator je Privrednih razgovora „Aktuelni izazovi za lokalnu privredu“ koji se danas održavaju u Tuzli. Glavna tema događaja je privredna saradnja sa Njemačkom i mogućnosti širenja iste. Udruženje Wirtschaftsverein BiH sa više od 130 svojih članova predstavlja najveće bilateralno privredno udruženje u BiH. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na ovom regionalnom događaju govorio je o privrednim potencijalima Tuzle.

„Njemačka je najveća ekonomska sila i ovo je prilika za uspostavu kvalitetnije saradnje. Njemačka je vidjela da se u Tuzli, za njihovo i tržište EU, proizvode elektromotori za vjetroelektrane, za električne vozove, električni ormari i različiti proizvodi metalne industrije. Njemačka je vidjela da smo mi to u gradu Tuzla prepoznali, čak i stipendiramo djecu iz metaloprerađivačke struke koja idu na zanat, naši stipendisti imaju petnaest godina. Učenica ili učenik koji se upiše na metaloprerađivački ili obućarski zanat prima pedeset konvertibilnih maraka stipendije mjesečno od Grada Tuzla. Tuzla je centar najmnogoljudnije regije u BiH, imamo dobar geografski položaj, a naš strateški cilj je povećanje broja zaposlenih. Sve ovo je dobra prilika, jer u Njemačkoj imaju odlično iskustvo sa robama koje se tamo dobro prodaju. Na primjer, sav namještaj koji proizvodi tuzlanska firma „Babilon“ izveze se u Njemačku. Mnogo je proizvoda koji zadovoljavaju evropske standarde i mi ovu konferenciju doživljavamo kao priliku da pozovemo investitore. Napominjem da njemačka firma pravi prvi Centar za robotiku na Balkanu u Tuzli. Ovdje smo da pokažemo naše mogućnosti i da krenemo u brži ekonomski razvoj“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Predstavnici njemačke privrede u BiH, Ambasade SR Njemačke u BiH, Vlade TK, Udruženja za razvoj NERDA, Kantonalne privredne komore Tuzla i ProCredit Bank d.d. su tokom današnjeg skupa govoriti će o privrednim potencijalima Sjeveroistočne BiH i tuzlanske regije, kao i o mogućnostima kreditiranja malih i srednjih preduzeća. U okviru događaja održati će se i moderirana panel diskusija sa kratkim uvodnim govorima na temu „Kvalifikovana radna snaga“.