Pozicija OHR-a neupitna, zaustaviti rušenja ustavnog poretka BiH!

Smatram da je pozicija OHR-a i trenutnog Visokog predstavnika neupitna, kazao je za Patriju Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH komentirajući današnju sjednocu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti razmatrana Rezolucija o produženju mandata EUFOR-a i izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“OHR je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijeko potreban mehanizam očuvanja mira i kontrole provedbe sporazuma. Jako je bitno da je posljednji izvještaj Schmidta istinito i pošteno bez uvijanja prikazao stanje u Bosni i Hercegovini. Naravno da će on doći do svih relevantnih čimbenika u međunarodnoj zajednici bez obzira što neće biti prezentiran u Vijeću sigurnosti.

Međutim, izostavljanje OHR-a iz izvještaja smatram lošom porukom. Ne mislim da ustupci Rusiji ove vrste doprinose stabilizaciji stanja, nego će ih Dodik i slični rušitelji koristiti za prodavanje priče o nerelevantnosti Visokog predstavnika. Smatram da je jedini način da se takve priče demantuju djelovanje Visokog predstavnika, nepodijeljena podrška njegovom uključenju u aktivno rješavanje krize i zaustavljanje rušenja ustavnog poretka BiH, što mu je uostalom i opis radnog mjesta. Od nas može računati na punu podršku u otklanjanju blokada i sankcionisanju svih onih koji krše Ustav BiH i Dejtonski sporazum, bez obzira odakle dolazili i kako se zvali”, kazao je Nermin Nikšić.

Inače, u Izvještaju koji je podnio Vijeću sigurnosti, Visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt, upozorava da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom nakon rata.

Član državnog Predsjedništva Milorad Dodik označen je kao glavna prijetnja stabilnosti jer, kako navodi Schmidt, Republiku Srpsku želi povući iz ustavnog poretka uspostavljenog na osnovu Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za Schmidta je to jednako otcjepljenju bez proglašenja, pa upozorava da bi ignoriranje tog problema moglo imati opasne posljedice za regiju.