SDP BiH

Pozdravljamo aktivniji angažman EU u BiH nakon izbora i fokus na ekonomska i socijalna pitanja

U skladu s Izvještajem o napretku za BiH, pozdravljamo tri inicijative Evropske komisije iz februara ove godine koje se odnose na proširenje EU-BiH Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, ubrzanje implementacije projekata u okviru IPA fondova i jačanje ekonomskog upravljanja.

Slika

U vezi sa objavljenim Izvještajem o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji, Socijaldemokratska partija BiH izražava nadu da je ovo poslednji Izvještaj o napretku koji je obojen negativnim ocjenama, a svoj optimizam temeljimo na činjenici da je EU prepoznala koliko se i na koji način europska agenda u BiH politizira i maskira u etnička pitanja.

SDP BiH pozdravlja aktivniji angažman Evropske unije  u reformskim procesima u BiH nakon izbora. S tim u vezi pozdravljamo obraćanje Europskom parlamentu novog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana i Visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federike Mogerini, koji su se fokusirali na potrebu aktivnijeg angažmana EU u BiH.

Posebno podržavamo stav Visoke predstavnice Mogerini koja je našu zemlju odredila kao prioritet među zemljama Zapadnog Balkana i naglasila potrebu rješavanja socijalnih i ekonomskih pitanja u našoj zemlji nakon izbora, s posebnim akcentom na implementaciju Sporazuma o rastu i zapošljavanju.

U skladu s Izvještajem o napretku za BiH, pozdravljamo tri inicijative Evropske komisije iz februara ove godine koje se odnose na proširenje EU-BiH Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, ubrzanje implementacije projekata u okviru IPA fondova i jačanje ekonomskog upravljanja.

To je taj posebni pristup za koji smo se i zvanično zalagali, a koji se fokusira, ne samo na politička pitanja nego i na ekonomska i pitanja zapošljavanja i regionalnog povezivanja i socijalne uključenosti. Posebno je bitno da se ovaj proces ubrza kako bi se poboljšala socio-ekonomska situacija i obezbijedila pomoć ugorženim građanima naše zemlje nakon majskih poplava.

Izvještaj Europske komisije o napretku BiH prepoznao je inicijativu SDP BiH i Vlade FBiH da se osnuju posebna odjeljenja za organizirani kriminal i korupciju  pri

Tužilaštvu FBiH i Vrhovnom sudu FBiH. Time smo stvorili dobru osnovu za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala što će nam biti prioritet u narednom periodu.

SDP BiH smatra da je današnji Izvještaj o napretku BiH  dodatna reafirmacija zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU iz aprila mjeseca kojim se potvrđuje teritorijalni integritet BiH, vladavina prava i potreba bržih ekonomskih i socijalnih reformi od kojih će građani BiH imati konkretne koristi, a to je više posla i više pravde.

Uvjereni smo da će nam rezultati izbora omogućiti da se kao i do sada nastavimo boriti da se u sklopu novog pristupa EU odmah stvore preduslovi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP-a) i predaje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

S tim u vezi smatramo da dva ključna pitanja moraju do kraja godine biti riješena: provedba presude u slučaju Sejdić-Finci i usvajanje mehanizma koordinacije. Prvo se tiče poštivanja elementarnih ljudskih prava, a drugo uspostavljanja efikasnijeg sistema donošenja odluka u oblasti EU integracija.

Novi pristup EU je velika šansa za BiH koju ovaj put ne smijemo prokockati. Zato ne smijemo dozvoliti da etničke podjele i strahovi ponovno budu ispred evropskog  puta BiH. Ovo je još jedna potvrda da samo ujedinjeni, govoreći jednim glasom možemo nastaviti put prema EU i rješavati stvarne probleme građana naše zemlje. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.