Zukan Helez

”Povoljnije penzije nisu poklonjene, radnici su ih zaradili”

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je jučer izmjene i dopune Zakona o PIO, koje podrazumijevaju da će oko 30.000 radnika moći ostvariti pravo na penziju, ukoliko ove izmjene usvoji i Dom naroda, piše agencija Patria.

Parlament je izmene i dopune ovog zakona usvojio na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH. SDP-ov zastupnik Zukan Helez rekao je za agenciju Patria da se radi o ljudima koji su zaradili penziju, ali da to pravo nisu mogli ostvariti zbog zakonskih prepreka, odnosno nesuglasica između vladajućih stranaka SDA i HDZ BiH.

– Treba znati da ovim ljudima niko ne poklanja penzije. Radi se o radnicima koji su završili svoj radni vijek, poslodavac ih više ne želi, i sada treba da odu u zasluženu penziju. Nažalost, zbog loše zakonske regulative oni su neko vrijeme proveli u vakumu – niti su mogi raditi a niti su mogli ostvariti pravo na penziju – rekao je Helez.

Novi Zakon o PIO već neko vrijeme ne može proći parlamentarnu proceduru zbog nesuglasica između koalicijskih partnera HDZ-a i SDA, pa će izmjene i dopune starog zakona poslužiti kao dobro prijelazno rješenje.

Prema usvojenom Prijedlogu SDP-a BiH pravo na povoljniju penziju moći će ostvariti žene sa 30 godina staža i 55 godina starosti,a muškarci sa 35 godina staža i 60 godina starosti.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.