Dokazivanje nesposobnosti

Povlačenje kompanije Shell iz BiH – još jedan poraz Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem priuštila je još jedno razočaranje građanima naše zemlje. Jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija – Royal Dutch Shell, sa kojom je Vlada premijera Nermina Nikšića 2011. godine potpisala Memorandum o razumijevanju, donijela je odluku da ne želi produžiti dalju saradnju, odnosno da se povlači iz BiH.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da ova vijest predstavlja izrazito negativnu poruku za BiH i njenu privredu, naročito imajući u vidu ogroman napor koji je uložen u saradnju sa ovom kompanijom. U prethodnom sazivu Vlade i Parlamenta, pored brojnih drugih aktivnosti, usvojen je i izuzetno važan Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, čime je konačno zakonski uređena ova privredna oblast i stvorena mogućnost da Federacija BiH i njeni građani profitiraju od nespornih naftnih potencijala koje posjeduju.

Poznato je da je ovaj projekat od početka uspješno vodio ministar energetike, rudarstva i industrije iz prošlog saziva Vlade FBiH Erdal Trhulj, kao ministar iz SDA. Međutim, očigledno je da ovoj stranci i njenom koalicionom partneru HDZ-u, smetaju uspješni ministri iz prošlog saziva Vlade, pa čak i po cijenu da, namjerno ili ne, obore svaki njihov projekat, a koji bi značio otvaranje novih radnih mjesta i razvoj domaće privrede.

Najave o tome da će Vlada FBiH samostalno nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u FBiH zvuče još neozbiljnije, jer ova Vlada nije u stanju riješiti ni elementarne socijalne probleme građana FBiH. Možda premijer Novalić planira da fantomska firma “Intera” obavi posao koji je namjeravao uraditi Shell? Nažalost, neozbiljnost Vlade i koalicije SDA-HDZ već dolazi na naplatu, a račun će, naravno, platiti građani. Ovim potezom Vlada FBiH je pokazala kako je jedino sposobna otjerati investitore iz FBiH.

Odluka Shella o povlačenju iz BiH govori sasvim dovoljno o reputaciji trenutne Vlade FBiH, njenom radu i načinu privlačenja investicija. Očito je da je svakom ozbiljnijem investitoru potrebno vrlo malo vremena da prepozna neozbiljnost vlade SDA i HDZ te je tako i Shell odlučio da nema namjeru dalje ulagati u razvoj naftnog biznisa u našoj zemlji.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.