Povjereništvo SDP Visoko na press konferenciji čestitalo građanima na ulasku u Sjevernu Koreju

Povjereništvo SDP Visoko održalo je danas u svojoj kancelariji, press konferenciju na kojoj su govorili o uvođenju povjereništva u OO SDP Visoko, o ponovnom emitovanju sjednica Općinskog vijeća Visoko na RTV Visoko i o aktuelnoj političkoj situaciji u Visoko.

Prisutnima se prvi obratio Admir Dedić, sekretar Povjereništva OO SDP Visoko, koji je govorio o uvođenju povjereništva u OO SDP Visoko, koje je potvrđeno 19. januara 2017. godine od strane Predsjedništva SDP BiH zbog loših rezultata na lokalnim izborima 2016. godine. Kao što je javnosti poznato Dejan Šćepanović je imenovan za Povjerenika, Jasmina Zubić je zamjenica Povjerenika i Admir Dedić je sekretar Povjereništva OO SDP Visoko, također imenovani su i članovi koji imaju zadatak da sprovedu izbore za predsjednika OO SDP Visoko po sistemu jedan član-jedan glas, te pripreme izbornu konferenciju za Općinski i Nadzorni odbor.

Dedić je također pozvao članove OO SDP Visoko da uplate svoje članarine za 2017. godinu, jer će samo oni koji to izvrše do 16. marta 2017. moći učestvovati u ovim izborinim procesima, pozvao je i ostale građane općine Visoko koji žele da doprinesu razvoju socijaldemokratije u Visokom da se učlane u SDP, a to mogu uraditi utorkom i subotom od 11 do 13 sati. “Vrlo važan datum je 23. april kada će biti izbori za predsjednike u svim općinskim organizacijama u kojima je uvedeno povjereništvo, a to je i Visoko”, naglasio je za kraj sekretar Povjereništva.

Dejan Šćepanović, Povjerenik OO SDP Visoko je svoje izlaganje počeo razočarenjem u RTV Visoko, koja se, kao ni ostali mediji nije pojavila na press konferenciji Povjereništva: “Ja sam zamislio današnju press konferenciju da započnem na drugi način, ali s obzirom da RTV Visoko nije došla na današnju press konferenciju, na koju je uredno pozvana, ja ću ovu temu početi što ću građanima Visokog čestitati što su postali sastavni dio države Sjeverne Koreje”, dalje je Šćepanović nedolazak RTV Visoko okarakterisao kao privatizaciju javnog servisa za informisanje od strane vijećničke većine i izvršne vlasti, što je neprihvatljivo. Naglasio je da ovo nije prvi put da RTV Visoko ignoriše OO SDP Visoko.

Šćepanović je zatim svoje izlaganje posvetio inicijativi o ponovnom emitovanju sjednica Općinskog vijeća Visoko na RTV Visoko kazavši: “Mi smo na jednoj od sjednica Povjereništva odlučili da krenemo u smijeru ponovnog omogućavanja prenosa sjednica na RTV Visoko, ja sam tu inicijativu podnio na prethodnoj sjednici Vijeća i ukoliko ne bude toga da izvršna vlast i općinske službe sakriju tu inicijativu što je bio slučaj, jer se dešavalo da općinske službe sakriju inicijativu vijećnika i da ona nikad ne dođe na glasanje – inicijativa bi trebala biti na glasanju na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća.” Povjerenik OO SDP Visoko je poručio vijećnicima da im je ovo šansa za popravni ispit: “Vijećnička većina sastavljena od Nezavisne liste, SBB-a, ASDA, DF-a i BPS-a ima šansu za ‘popravni’ i da inicijativu vijećnika DF-a stavimo van snage i građanima ponovo omogućimo prenos sjednica Općinskog vijeća na RTV Visoko. Mi smatramo, a to su i reakcije građana pokazale i saopćenja NVO – da je njihova inicijativa i njihovo glasanje bio pogrešan potez”, Povjerenik je pozvao sve političke subjekte da glasaju za inicijativu SDP-a: “Pitanje nije da li će se građanima svidjeti ono što vide na televiziji, kada budu gledali sjednice vijeća, glavno je dati građanima opciju da gledaju te sjednice, jer je to proizvod njihovih političkih izbora 2016. godine, njihovog glasanja za određenu političku partiju.”

A kakva je aktuelna politička situacija u Visokom  pokazuje upravo nedolazak RTV Visoko na press konferenciju Povjereništva OO SDP Visoko, zatim situacija kada je zastupnici Jasmini Zubić zabranjeno da govori na sjednici Vijeća i neobjavljivanje saopćenja SDP na RTV Visoko – akcentira Šćepanović.

“Svi smo bili svjedoci da od prve sjednice Općinskog vijeća vladajuća većina se ponaša tako da konstantno krši poslovnik, da je izgradila jedan bahat, nepošten, nedemokratičan odnos prema opoziciji, koji se najbolje pokazao kada je Jasmini Zubić zabranjeno da govori na jednoj od sjednica OV. To je presedan, to se nikad prije nije dešavalo, jer znamo da svi aktuelni – kantonalni i bivši federalni zastupnici oduvijek učestvuju na sjednicama Vijeća i učestvali su i u radu, dijalogu svake od tačaka na kojoj su željeli, takvo jedno ponašanje je dovelo i nas iniciralo da odgovorimo jednim saopćenjem koje smo poslali svim medijima i ono je objavljeno i na RTV Visoko, zatim su se gospodin predsjedavajući i dopredsjedavajući sjetili da napišu demant na naše saopćenje i šta se dešava – u tom saopćenju oni se iživljavaju nad opozicijom, vrijeđaju i SDP i Jasminu Zubić, a to je nedopustivo, zatim sebi daju nadnaravne sposobnosti vidovnjaštva i predviđanje sudbine – šta će gospođa Jasmina reći ukoliko bi joj dali riječ. Mi smo odgovorili i na to saopćenje, ali ono nije objavljeno na RTV Visoko, takav jedan embargo na različite tonove na opoziciju u javnom servisu je uništavanje demokratije, Općinskog vijeća i cijele naše lokalne demokratije.”

Jasmina Zubić, zastupnica SDP BiH u Parlamentu Federacije i zamjenica Povjerenika u OO SDP Visoko je također izrazila nezadovoljstvo nedolaskom RTV Visoko i ostalih medija, izuzev visoko.co.ba na press konferenciju naglasivši da je RTV Visoko osnovana od strane Općinskog vijeća i da je: “praktično u vlasništvu građana i svi građani imaju pravo i da se informišu, a svi mi koji učestvujemo bilo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti imamo pravo glasa i pravo i obavezu, dužnost da informišemo građane o onom što radimo.”

“Ovo je nezapamćena situacija, jer ja sam bila šest godina i općinski vijećnik, šest godina sam i u Parlamentu FBiH zastupnica, a u Općinskom vijeći SDP je uvijek bio opozicija i nikad nismo bili u vlasti, ali uvijek smo imali pravo da se pojavimo, ako smo to željeli svi mi koji smo na višim nivoima djelovali – te sam ja na 80% sjednica u proteklih 5-6 godina prisustvovala, kad god sam imala priliku po članu 59. sam i diskutovala. Davala sam konstruktivne prijedloge, učestvovala sam zajedno sa vijećnicima u svim temama, međutim to što mi se desilo na sjednici zaista nema nikakvog objašnjenja. Ja sam željela da infromišem Općinsko vijeće o dva važna zakona koji bi direktno donijeli novac u budžet općine Visoko”, kazala je Zubić, postavljajući pitanja – “Da li je sad toliko bitno koja politička opcija se zalaže za neke novce koji dolaze u općinu, da li je to samo dozvoljeno onima koji su u vlasti, a ne onim koji nisu u vlasti i jesu li novci koje bi donijeli mi iz opozicije manje vrijedni za općinu Visoko od onih koje bi donijeli oni koji su u vlasti!?  – Zaista mi nije jasno.”

Osvrćući se na saopćenje predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Zubić zaključuje da nisu mogli znati o čemu će ona govoriti, a konstatacija da njeno izlaganje nije tema na Dnevnom redu, također nije tačna jer su se tačke Dnevnog reda te sjednice ticale urbanističkog i regulacionog plana i za sve to je potreban novac: “Tema je baš bila potpuno saglasna sa mojom diskusijom koju bi iznijela, međutim, nisam dobila riječ.”

Gospođa Zubić je naglasila da su građani dali njoj glas i oni trebaju da znaju ko se za njih angažuje,“ treba da imaju tu informaciju i zbog budućnosti i zbog sadašnjosti – da se znaju postaviti u svakoj situaciji prema svakome kome su ukazali svoje povjerenje.”

Dalje, govoreći o radu RTV Visoko, zamjenica Povjerenika zaključuje da RTV Visoko je dužna da informiše građane Visokog, jer je njen osnivač Općina Visoko: “ RTV Visoko treba da dadne jednak medijski prostor svim političkim subjektima koji učestvuju u vlasti i ponovo tvrdim bili smo opozicija i kada je vladala SDA, ali nikada nije bio ovakav odnos prema nama. Upalite televiziju i pogledajte šta se prikazuje, kakve su vijesti, niko nema priliku, ni jedan drugi politički subjekt, ni pet rečenica da kaže – šta rade, kako rade, za šta se zalažu. To nije dobro ni nama, ali najveća šteta čini se građanima.”

U svom zaključku Zubić je pozvala građane da se priključe OO SDP Visoko, da dođu u prostorije stranke utorkom i subotom, da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču: “U ovoj situaciji kada vlast na svim nivoima ne miče s mjesta, a građani sve lošije žive i ostvaruju svoja prava – mislim da je mnogo potrebno da imamo priliku da glasnije porazgovaramo na sve teme koje tište naše građane.”

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.