Povezivat ću građane oko kapitalnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu

Bećiroviću, brojna istraživanja govore da ste favorit ovih izbora. Vjerovatno je to razlog i negativne, rekao bih prljave kampanje protiv Vas. Kako to komentarišete i uopšte kako ocjenjujete dosadašnji tok kampanje?

Ni najmanje se ne obazirem na brojne napade na mene. Količina i intenzitet tih napada najbolje pokazuju koga vladajuće strukture vide kao glavnog protivnika. Moje je da radim a oni neka napadaju. Prizemni napadi me neće obeshrabriti na putu kojim sam krenuo, niti ću one koji su se opredijelili da me vrijeđaju hraniti vlastitim reakcijama i odgovorima. Vjerujem da će sa vremenom ideje koje zastupam dodatno dobijati na snazi. Do sada me je otvoreno podržalo sedam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine, desetine političkih stranaka iz Evropske unije, više od stotinu stranaka okupljenih u Socijalističkoj internacionali, veliki broj nevladinih organizacija, udruženja… Ponosan sam na to ali, ipak, za mene je najvažnija podrška građana Bosne i Hercegovine jer sam obećao da ću polagati račun građanima i raditi za svakog građanina naše domovine.

U oktobru nećemo birati samo vlast, nego po svemu sudeći odlučivat ćemo o sudbini naše domovine. Sada je svima jasno da je najvažnije da se držimo zajedno, i da volimo svoju državu, jer samo tako možemo da pobijedimo. Vjerujem u našu pobjedu. Čvrsto vjerujem u državu Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da prionu na posao, otvaraju perpektive za ovu zemlju i na taj način stiču povjerenje građana, pa i birača, vladajuće stukture su se opredijelile da šire političku maglu. Dnevno nam odlaze cijele  porodice, dok su vladajuće stranke izabrale da se o tome gotovo uopće ne priča, što je nedopustivo. Ipak, vjerujem da prava ocjena stiže sedmog oktobra kada će građani  Bosne i Hercegovine primjerno kazniti nerad i zaostajanje tokom  protekle četiri godine.

Kada smo kod podrške građana, jedan ste od rijetkih kandidata koji ima široku podršku i stranaka i organizacija i građana različitih političkih opredjeljenja. Čime to objašnjavate?

Primarni cilj koji nastojim promovirati i ostvariti jest okupljanje a ne podjele i svađe građana i naroda Bosne i Hercegovine. Godinama javno govorim, a ne kao neki koji to čine koji mjesec pred izbore, da država Bosna i Hercegovina može snažnije krenuti naprijed samo onog momenta kada se oko zajedničkih ciljeva i u želji za zajedničkim napretkom okupe građani različitih etničkih, vjerskih, političkih i svih drugih opredjeljenja i usmjerenja.

Svjedoci smo i vi, i ja i naši čitaoci da posljednje dvije decenije članovima Predsjedništva BiH uglavnom postaju političari koji u kampanjama insistiraju na podjelama, plaše jedan narod drugim i govore o parcijalnim a ne interesima države Bosne i Hercegovine. Mandat člana Predsjedništva BiH provedu radeći tako da se apsolutno niko ne sjeća nekog njihovog poteza, neke akcije koja je donijela bilo kakvu dobrobit građanima koji su ih izabrali ili koji je bar malo povećao ugled Bosne i Hercegovine. Štaviše, proteklih godina se mnogo više govorilo o ponižavanju države Bosne i Hercegovine i ta ponižavanja su proizvodili i provodili pojedini članovi Predsjedništva BiH svojim otvorenim zastupanjima interesa drugih država, što se redovno dešava kada je bitno zaštititi interese građana Bosne i Hercegovine u pitanju granica, Pelješkog mosta, Buškog jezera, eksploatacije brana na Drini, itd.

Platforma koju nastojim predstaviti i na kojoj ću zasnivam svoj rad jest prije svega podizanje i očuvanje dostojanstva države Bosne i Hercegovine, te rad za ekonomski i svaki drugi prosperitet svakog njenog građanina. Nikome ne namjeravam činiti bilo kakve ustupke, niti pružati nadu da se sa interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana može trgovati. Mislim da je, na osnovu moga dosadašnjeg političkog rada, takav pristup prepoznat kao iskren pa samo tako i objašnjavam široku podršku idejama koje zastupam.

Vaš pristup, kao kandidata za člana Predsjedništva, doveo je ovih sedmica neke vaše protivnike gotovo do panike. Možete li nam vi nešto više reći o tome pristupu i šta je cilj, osim onoga zbog čega svaki kandidat ulazi u ovu vrstu borbe – pobjede?

Nekima odgovaraju podjele, sukobi i razjedinjenost bh. patriotskih snaga. Neki su navikli na posvađane bh. političare koji međusobno ne razgovaraju i koji uglavnom, čast izuzecima, brinu o ličnim, stranačkim, ali ne i o državnim interesima. Neki su navikli da Beograd i Zagreb sve češće paternalistički i nedobronamjerno nastupaju prema državi Bosni i Hercegovini. Moja politika i pristup su korjenita promjena. Želim da povezujem građane i razne političke subjekte oko kapitalnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu i zato me je, do sada, podržalo sedam političkih stranaka. Zbog toga je neke uhvatila velika panika. Takva politika ne odgovara velikodržavnim krugovima u Beogradu i Zagrebu, kao i onima u Bosni i Hercegovini koji svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem, građanima godinama nanose štetu. Sve više građana postaje svjesno njihove štetne vladavine, sve više građana traži promjene, pa su oni čiji odlazak sa vlasti građani žele, u velikoj panici. Potpuno različit od njih, nudim promjenu paradigme i očekivano je da me pokušavaju zaustaviti. Ipak, zaboravljaju da se budi jedna nova Bosna i Hercegovina koja je svjesna svoje prošlosti i okrenuta budućnosti. Tu novu energiju niko neće moći zaustaviti.

Najavljujete da ćete voditi pozitivnu kampanju. Čini mi se da ste to do sada i pokazali. Smatrate li da se mogu promjeniti dosadasnje političke navike da se glasovi dobijaju i vlast obnaša na teškim rijecima i svađama?

Moje opredjeljenje je da vodim izrazito pozitivnu kampanju. To prepoznaje i podržava sve veći broj građana i zato mi, između ostalog, podrška raste iz dana u dan. Svoju akademsku i političku karijeru gradio sam na vlastitom radu i na vlastitim uspjesima, a nikako na upiranju prstom u druge. U druge prstom upiru oni koji iza sebe nemaju rezultate kojim se mogu pohvaliti. Moja kampanja nije fokusirana na bavljenje drugim kandidatima koje, naravno, uvažavam nego na posao koji ću raditi kao član Predsjedništva BiH u skladu sa svojim ovlastima. Javni prostor je uglavnom „zakrčen“ bombastičnim političkim parolama i obećanjima čije ispunjenje uglavnom nije niti u nadležnosti organa u koja žele da budu birani pojedinci koja ta obećanja daju. Vjerujem da će na promjenu navika političare natjerati građani, koji uspijevaju prozreti ispraznost i neutemeljenost fraza koje im se plasiraju kao politička agenda. Svađe i teške riječi su za mnoge nažalost ključni dio predizborne predstave koju uglavnom sinhronizirano nude građanima.

Kako ocjenjujete odnose sa susjednim državama i šta se može učiniti da oni budu mnogo bolje nego sada?

Uvijek ću se zalagati za otvorene, svestrane i dobrosusjedske odnose  Bosne i Hercegovine sa svim našim susjedima, ali želim biti potpuno jasan, pri tome ću do kraja štititi legitimne interese moje domovine.

U bilateralnim odnosima sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom na koje se, pretpostavljam, odnosi vaše pitanje, ohrabrivat ću sve što je pozitivno. Ali, da budemo jasni,  neću se zadovoljavati manifestacionim aktivnostima čime je obilježen protekli period i radit ću na tome da se što prije rješavaju složena otvorena pitanja poput granica, gradnje Pelješkog mosta, korištenja hidropotencijala rijeke Drine i Buškog jezera, namjere odlaganja nuklearnog otpada uz granice Bosne i Hercegovine i druga. U slučaju nesaglasnosti, probleme treba otklanjati putem međunarodne arbitraže jer nije dobro konstantno prolongiranje postojećeg stanja.

Nije dovoljno govoriti kako poštujete suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine a svega par minuta poslije se ne ograditi od antidejtonskih napada na Bosnu i Hercegovinu u salvi uvreda koje ispod Vučićevih skuta, na zajedničkoj press konferenciji izgovori Milorad Dodik. Nije poštivanje Bosne i Hercegovine ni izostanak Vučićeve reakcije na najavu antidejtonske aktivnosti ujednačavanja školskih programa Srbije i bh. entiteta RS što je udar na obrazovni sistem i suverenitet Bosne i Hercegovine koji može imati nesagledive posljedice. To, budimo otvoreni, nije put ka poboljšanju međudržavnih odnosa i zbog toga i od Vučića i od drugih zvaničnika Srbije očekujem drugačija djela.

S druge strane, kada su posrijedi odnosi sa Hrvatskom siguran sam da bi njihovom daljem unaprijeđenju pomoglo ukoliko bi se trajno utišali  neki nacionalistički, paternalistički i naglašeno HDZ-ovski akcenti koji tom procesu ne idu u prilog. Svi naši susjedi, pa tako i Srbija i Hrvatska, trebaju prihvatiti da se zajedno moramo suočiti sa relnostima nedavne prošlosti, da se ona ne može ni negirati niti frizirati. Njihovo breme mora se prevazilaziti na pravedan i civilizovan način, uz prihvatanje države Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog susjeda. Politika privilegiranih odnosa sa jednim dijelom naše zemlje ili samo sa  jednim od naroda u Bosni i Hercegovini ne doprinosi jačanju ukupnih odnosa između suverenih i ravnopravnih susjednih država.

Sretna je okolnost da ekonomski odnosi, otvorenost granica,  sve brojniji i sadržajniji  kontakti među ljudima doprinose našim boljim međusobnim odnosima a za državu Bosnu i Hercegovinu a vjerujem i za naše susjede vrlo je bitno da u i narednom periodu ukupni odnosi imaju uzlaznu putanju. Dinamika jeste usporena ali vjerujem da će nakon predstojećih parlamentarnih odnosa u našoj zemlji biti stvoreni uslovi za ubrzanje pozitivnih procesa.

Nedavno ste u jednom intervjuu spomenuli da razmišljate da svoje protukandidate pozovete na bosansku kafu nakon izbora? Možete li nam malo pojasniti tu ideju?

Da, najavio sam da nakon izbora namjeravam organizirati bosansku kahvu za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH i nadam se da ću to uspjeti i učiniti. Želim vjerovati u dobre namjere svakog kandidata i da je svako u izborni proces ušao sa namjerom da doprinese napretku građana Bosne i Hercegovine.

Mi se, naravno, međusobno razlikujemo u mnogo čemu. I po idejama, i po konkretnom radu koji stoji iza nas, svakako i po programu koji nudimo narodima i građanima Bosne i Hercegovine ali kada sam prihvatio kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao sam da želim ujedinjavati svakoga ko državi Bosni i Hercegovini želi dobro i prosperitet i da neću biti među onima koji među građane unose razdor.

Zašto bi, dakle, bilo čudno da član Predsjedništva BiH koji želi okupljanje probosanskohercegovačkih snaga njeguje dobre veze sa političarima koji su učestvovali u izbornoj trci za člana Predsjedništva BiH? Svaki od tih kandidata posjeduje određenu snagu koju mu daju oni koji iza njega stoje ili su za njega glasali i to je kapital koji treba koristiti. Tvrdim da trebamo objedinjavati svu pozitivnu energiju kako bismo Bosnu i Hercegovinu snažnije pokrenuli naprijed i trebamo široko otvarati vrata svakome ko u tome želi aktivno doprinositi.

Izvor: Moj portal

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.