Irfan Čengić

Povećanje plata parlamentarcima u FBiH je neustavno

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić postavio je Vladi FBiH zastupničko pitanje u kojem traži odgovore da li planira povećanje osnovice za uposlene na nivou FBiH, te ukoliko planira povećati osnovicu, kako planira ispoštovati Ustav FBiH koji propisuje da se parlamentarcima u toku mandata ne mogu povećati primanja.

“Povećanje osnovice za uposlenike i državnu službu je stvar sindikata i Vlade FBiH te njihovog dogovora.Trenutne plate parlamentaraca su prilagođene troškovima života, a i povećane su u ovom mandatu na osnovu sporazuma sa kraja prošlog mandata”, ističe Čengić.

Naglašava povećanje plate parlamentarcima u toku mandata je zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH.

“Član 14. iz Ustava FBiH glasi: Članovi oba doma bit će plaćeni kako je utvrđeno zakonom. Plaća se neće povećavati ili smanjivati tokom izbornog mandata, osim za prilagođavanje troškovima života”, naveo je Čengić.

Podsjeća da prema zakonu o budžetima u decembru je već trebao biti usvojen nacrt budžeta i pripremati se usvajanje prijedloga budžeta za narednu godinu.

“Međutim ova nenarodna vlada koja nema legitimitet Parlamenta ni ove godine ne poštuje zakone prilikom usvajanja budžeta. Tako da još ne znamo kako je planiran budžet FBiH, te da li je planirano povećanje plata zbog čega sam odgovore tražio kroz zastupničko pitanje”, poručio je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.