SDP Žepče protiv dodatnog udara na budžet

Povećanje paušala vijećnicima u Općinskom vijeću Žepče

Povodom najave povećanja paušala u općinskom vijeću Žepče, vijećnici SDP su najavili da će se žestoko boriti protiv ovog povećanja koji predstavlja dodatni udar na budžet ove Općine.
Umjesto da se rješavaju nagomilani socijalni problemi građana Žepča,vladajuća većina u OV želi sebi povećati paušale.

“Ovo nije skupljanje jeftinih političkih poena, kako nam „pakuju“ iz vladajućih političkih opcija SDA i HDZ, koji već na narednoj sjednici pripremaju usvajanje Odluke o povećanju naknada za „rad“ vijećnika u Općinskom vijeću Žepče.

Svi vijećnici u OV Žepče primaju mjesečni paušal u iznosu od 150,00 KM plus naknadu za prisustvo sjednici 100,00 KM. Ovom Odlukom se paušal povećava sa 150,00 na 250,00 KM, a naknada za sjednicu ostaje ista.

Na godišnjem nivou će se iz budžeta općine Žepče, povećanjem paušala za vijećnike, izdvojiti dodatnih 30,000 KM, a u toku četiri godine vijećničkog mandata 120,000 KM. Odluka je trajnog karaktera te ukoliko se sada usvoji obavezujuća je i za ubuduće.

Kao opoziciona politička opcija ne posjedujemo mehanizam da se borimo protiv ovakve Odluke, ne preostaje nam ništa druga osim da Vas pozovemo da zajednički prisustvujemo sjednici i svjedočimo kolektivnom pljačkanju vlastitog naroda. Hoće li izabrani predstavnici građana, kojima smo jučer dali povjerenje osjetiti stid i pokazati dozu moralne odgovornosti ostaje da vidimo ?

Pozivamo vijećnike iz svih političkih opcija da još jednom dobro razmisle, u pitanju je razmetanje novcem građana a ne vlastitim novcem .

Sjednice Općinskog vijeća Žepče su otvorene za javnost, a treća po redu će se održati u četvrtak, 26.1.2017.godine u 10,00 sati u sali Općinskog vijeća Žepče.

Poštovani sugrađani, pokažimo društvenu odgovornost i prisustvujmo sjednici.”