Sastanak SDP BiH i Saveza samostalnih sindikata

Povećanje minimalne plate na 750 KM je pitanje opstanka građana u Bosni i Hercegovini

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, šef Kluba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, održali su sastanak sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Tema sastanka su bile izmjene Zakona o minimalnoj plati FBiH, koje je u parlamentarnu proceduru nedavno uputio SDP BiH.

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u DN Parlamenta FBiH smatra kako Zakon o minimalnoj plati nije više ekonomsko pitanje, nego pitanje biologije, odnosno pitanje opstanka građana u Bosni i Hercegovini.

“Održali smo sastanak sa predstavnicima sindikata u namjeri da prezentujemo naše zakonsko rješenje za povećanje minimalne plate u FBiH na 750 KM.

Imali smo priliku čuti i prijedlog Saveza samostalnih sindikata koji također reguliše ovo pitanje i koji dovodi do povećanja minimalne plate od 406 KM, koja je već odavno civilizacijska sramota i tjera ljude iz Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu očekuje nas pritisak na izvršnu vlast da ovaj Zakon, zajedno sa Zakonom o doprinosima i dohodku, što prije uputi u parlamentarnu proceduru, čime će se stvoriti zakonska osnova da se rasterete poslodavci i tim dijelom finansira rast minimalne plate“, rekao je Žuljević.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH, naveo je kako je na sastanku bilo riječi o prijedlozima zakonskih rješenja za povećanje minimalne plate, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SDP, ali i Savez samostalnih sindikata.

„Razmijenili smo iskustva i složili se da je trenutna minimalna plata od 406 KM zaista sramotna za aktuelnu izvršnu vlast u FBiH.

Očekujemo da se ova zakonska rješenja što prije nađu na sjednici Parlamenta FBiH, jer su ona u interesu svih građana i radnika. Savez samostalnih sindikata će pružiti podršku svakoj političkoj partiji koja bude radila u interesu građana i radnika, a sve kako bi se ovako niske plate što prije povećale.

Složili smo se da se samo izmjenama Zakona o minimalnoj plati, jer Vlada godinama nije koristila svoje zakonsko pravo za utvrđivanje minimalne plate, koje je trebala uraditi u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem koje ne postoji, može ublažiti višegodišnja nepravda prema radnicima i zaustaviti odlazak mladih i radno sposobnih građana iz BiH.

Ukoliko ne dođe do usvajanja izmjena ovog Zakona, bilo da radi o izmjenama koje traži SSS ili SDP, jer su oba rješenja jako slična, definitivno će brojka od 80.000 građana koji su napustili BiH u prvih šest mjeseci ove godine, biti dva ili tri puta veća sljedeće godine“, navodi Šatorović.