Sastanak SDP BiH i Saveza samostalnih sindikata

Povećanje minimalne plate na 750 KM je pitanje opstanka građana u Bosni i Hercegovini

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, šef Kluba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, održali su sastanak sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Tema sastanka su bile izmjene Zakona o minimalnoj plati FBiH, koje je u parlamentarnu proceduru nedavno uputio SDP BiH.

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u DN Parlamenta FBiH smatra kako Zakon o minimalnoj plati nije više ekonomsko pitanje, nego pitanje biologije, odnosno pitanje opstanka građana u Bosni i Hercegovini.

“Održali smo sastanak sa predstavnicima sindikata u namjeri da prezentujemo naše zakonsko rješenje za povećanje minimalne plate u FBiH na 750 KM.

Imali smo priliku čuti i prijedlog Saveza samostalnih sindikata koji također reguliše ovo pitanje i koji dovodi do povećanja minimalne plate od 406 KM, koja je već odavno civilizacijska sramota i tjera ljude iz Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu očekuje nas pritisak na izvršnu vlast da ovaj Zakon, zajedno sa Zakonom o doprinosima i dohodku, što prije uputi u parlamentarnu proceduru, čime će se stvoriti zakonska osnova da se rasterete poslodavci i tim dijelom finansira rast minimalne plate“, rekao je Žuljević.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH, naveo je kako je na sastanku bilo riječi o prijedlozima zakonskih rješenja za povećanje minimalne plate, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SDP, ali i Savez samostalnih sindikata.

„Razmijenili smo iskustva i složili se da je trenutna minimalna plata od 406 KM zaista sramotna za aktuelnu izvršnu vlast u FBiH.

Očekujemo da se ova zakonska rješenja što prije nađu na sjednici Parlamenta FBiH, jer su ona u interesu svih građana i radnika. Savez samostalnih sindikata će pružiti podršku svakoj političkoj partiji koja bude radila u interesu građana i radnika, a sve kako bi se ovako niske plate što prije povećale.

Složili smo se da se samo izmjenama Zakona o minimalnoj plati, jer Vlada godinama nije koristila svoje zakonsko pravo za utvrđivanje minimalne plate, koje je trebala uraditi u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim vijećem koje ne postoji, može ublažiti višegodišnja nepravda prema radnicima i zaustaviti odlazak mladih i radno sposobnih građana iz BiH.

Ukoliko ne dođe do usvajanja izmjena ovog Zakona, bilo da radi o izmjenama koje traži SSS ili SDP, jer su oba rješenja jako slična, definitivno će brojka od 80.000 građana koji su napustili BiH u prvih šest mjeseci ove godine, biti dva ili tri puta veća sljedeće godine“, navodi Šatorović.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.