Saša Magazinović

Povećanje akciza na gorivo bi dovelo do lančanih poskupljenja

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH na današnjem zasjedanju prihvatili su negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet zbog čega je obustavljena parlamentarna procedura Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Inače, da su poslanici odbili negativno mišljenje zakoni bi bili vraćeni Komisiji, ovako oni se obaraju i stavljaju van parlamentarne procedure.

Naime, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma jučer nije podržala izmjene ovog seta zakona, te su se poslanici danas izjašnjavali o negativnom mišljenju Komisije.

Inače, izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akcize za pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga. Iz na taj način prikupljenih sredstava finansirala bi se ubrzana izgradnja cestovne infrastrukture u BiH.

Donošenje ovih zakona važno je Vijeću ministara s aspekta poštivanja preuzetih obaveza i osiguranja potrebnih sredstava za servisiranje po ugovorima o zajmu s Evropskom investicijskom bankom (EBRD) i još nekim finansijskim međunarodnim institucijama, a koji su vezi s projektima izgradnje cesta.

Od predviđenih 15 feninga povećanja 10 feninga trebalo je ići za izgradnju autoputeva, a pet za izgradnju magistralnih brzih cesta.

Saša Magazinović, poslanik SDP BiH kazao je da bi povećanje akciza značilo i lančano poskupljenje.

– Vjerujem da većina ovdje postoji za povećanje cijena goriva, ali razlog odbijanja na komisiji je proceduralne prirode, a ne rezultat da neko hoće, a neko neće poskupljenja. Objašnjavati nam da je skuplje gorivo jednako evropski put, negdje može proći, ali to nije evropski put, ali je kod nas postala navika da ono što je predlagačima teško objasniti odmah kažu evropski put. Na koncu bilo bi dobro da nam se pojasni šta bi ovo značilo za sve druge cijene – istaknuo je Magazinović.