Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Kantona Sarajevo Admir Šuvalić, uz prisustvo ministara kulture i sporta i finansija Kenana Magode i Afana Kalamujića, jučer su potpisali tekst Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo.

Ugovorom je predviđeno povećanje iznosa plaća uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo. Dogovoreno povećanje nije linearno, a koeficijenti za svako radno mjesto su povećani, s tim da u većem procentu rastu najniži, a u manjem procentu najviši koeficijenti.

Finansijska sredstva za plaće i naknade i druga primanja radnika u ustanovama kulture, predviđena ovim kolektivnim ugovorom, planiraju se i osiguravaju u budžetu Kantona Sarajevo, odnosno osnivača.

Kako je naglašeno, zaključenje Kolektivnog ugovora za djelatnost kulture u Kantonu Sarajevo je iznimno važan moment za kulturu, a povećanje plaća i osigurana prava kroz ovaj kolektivni ugovor jasan je pokazatelj opredjeljenje Vlade da jača kapacitete u interesu uposlenika kulture.

Također, istaknuto je da se današnjim potpisivanjem šalje poruka da će svi partneru u socijalnom dijalogu i dalje zajedno raditi na stvaranju uslova za bolji rad ustanova kulture, uposlenika, kao i na poboljšanju kulture uopćeno u KS.

Ove godine Ministarstvo kulture i sporta KS kreiralo je rekordni budžet, a osim povećanja budžeta za sve ustanove kulture za 2024. godinu, po prvi put je obezbijeđeno značajno ulaganje u infrastrukturu za kulturu – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.