Saša Magazinović

Povećan broj ilegalnih migranata, kako osigurati granice BiH

Bosna i Hercegovina bilježi sve veći broj ilegalnih migranata. Negdje su morali preći granicu, istina ne na graničnom prelazu već na razuđenoj i po svemu sudeći šupljoj i neobezbjeđenoj granici.

Da je granica BiH porozna, u nekoliko navrata je dokazala ekipa N1 TV – posljednji put kada je nedaleko od Rudog prešla granicu duboko u teritorij Republike Srbije, bez da ih je ko od predstavnika GP zaustavio.

Mjesec dana kasnije to će učiniti i državni parlamentarac, Saša Magazinović koji je postavio i direktno pitanje Vijeću ministara zbog čega granica BiH nije bolje zaštićena. U odgovoru koji je uslijedio, propusti su priznati, riječ je o drumskom putu koji nije lako nadzirati, ova trasa nerijetko se koristila za krijumčerenje, zbog čega je nadzor graničara dvije države inteziviran.

Od Vijeća ministara Magazinović je nedavno ponovno zatražio odgovore, zahtijevajući i vandrednu sjednicu. 700 ilegalnih imigranata prema njemu, najbolji su pokazatelj da se stvari nisu mnogo promijenile.

“A ta čitava priča o ilegalnim ulascima otvara i drugi apsket problema trgovine narkoticima, trgovine ljudima, trgovine oružjem jer nam daje potvrdu da je naša granica porozna, jer toliki broj ljudi da uđe u BIH, pojavi se u Sarajevu, prijavi se u Agenciji za poslovanje sa strancima i onda nisu sigurno došli avionom. Informacije kažu da su koristile poroznost naših granica i da je veliki broj onih koji će to učiniti”, kaže Magazinović.

Za sada nema odgovora iz Vijeća ministara na inicijativu Saše Magazinovića o sazivanju vandredne sjednice. Iz Granične policije i Ministarstva sigurnosti BiH naglašavaju kako se ne radi o alarmantnoj situaciji, već izazovu na koji BIH mora odgovoriti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.