Domazet

Potvrda kreditnog rejtinga BiH ukazuje na neodmjerenost najave apokaliptičnih dana

On ocjenjuje da ova potvrda ukazuje na mogućnosti unapređenja rejtinga na viši nivo ukoliko se pokrenu ključne političke i ekonomske reforme, prije svega one koje se odnose na ustavne promjene i otklanjanje prepreka na putu ka euroatlantskim integracijama

Slika

Nedavna potvrda kreditnog rejtinga BiH od agencije Standard and Poor’s na nivou B sa pozitivnim izgledima ukazuje na neodmjerenost tvrdnji svih onih koji za BiH najavljuju apokaliptične dane, uključujući i prognoze bankrota države – izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za financije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Anto Domazet.

On ocjenjuje da ova potvrda ukazuje na mogućnosti unapređenja rejtinga na viši nivo ukoliko se pokrenu ključne političke i ekonomske reforme, prije svega one koje se odnose na ustavne promjene i otklanjanje prepreka na putu ka euroatlantskim integracijama.

Pojasnio je da bi te reforme trebalo da omoguće i pokretanje niza ekonomskih reformi na državnom nivou koje su nemoguće bez postizanja konsenzusa na nivou entiteta.

Reforme bi trebalo da omoguće poboljšanje poslovnog ambijenta, poticanje ekonomskog rasta, investicija i zapošljavanja.

U takvim uvjetima, kazao je on, ni prijetnje postojećem rejtingu koje se odnose na eventualnu pojavu neurednosti u otplatama javnog duga ne bi bile ozbiljne. To treba promatrati u kontekstu činjenice da su prihodi od indirektnih poreza na nivou države stabilni, a iz njih se osiguravaju sredstva za otplate inozemnog javnog duga.

Domazet podvlači da je kreditni rejting važan za BiH zbog toga što se na osnovu njega procjenjuju mogućnosti uredne otplate dugova i uopće mogućnosti financiranja vlade i poslovnog sektora od međunarodnih investitora i mogućnosti i uvjeti njihovog pristupa na financijskim tržištima i tržištima kapitala (kamatna stopa, obim financiranja, rokovi i drugi uvjeti).

– Budući da je aktualni kreditni rejting BiH još uvijek u kategoriji "smeća", značaj kreditnog rejtinga u takvim okolnostima je znatno važniji za priliv privatnog kapitala za poslovni sektor. Naime, država se kroz razvojno financiranje skoro isključivo financira iz kredita multilateralnih organizacija (Svjetska banka, EBRD, EIB, MMF drugi), a tu se primjenjuju drugi kriteriji odobravanja kredita koji nisu tijesno povezani sa kreditnim rejtingom – zaključio je Domazet.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.