Ivo Komšić

Potrudit ću se da Sarajevo uđe u Mrežu mediteranskih gradova

Tokom susreta gradonačelnika Sarajeva i Dubrovnika Ive Komšića i Andre Vlahušića u Dubrovniku pokrenuta je inicijativa da Grad Sarajevo postane punopravni član Mreže mediteranskih gradova.

Susret dvojice gradonačelnika i predstavnika Mreže mediteranskih gradova (MedCitiesa) upriličen je u sklopu zasjedanja Generalne skupštine u Dubrovniku ova dva dana. Inicirano je da Grad Sarajevo postane punopravni član ove organizacije.

“Na prvi pogled bi se reklo kako Sarajevo kao kontinentalni grad nema neke velike veze s mediteranskim gradovima i kako ne postoji posebna poveznica između Dubrovnika, Sarajeva i Barcelone. Međutim, sličnosti itekako postoje jer su i ti gradovi, kao i Sarajevo, kroz povijest integrirali u sebe različite tradicije i kulture. Osobno ću se potruditi da Sarajevo postane dio MedCitiesa”, istaknuo je Komšić te se zahvalio gradonačelniku Dubrovnika na pozivu da prisustvuje ovom značajnom skupu.

Vlahušić je kazao da je Sarajevo grad partner Dubrovniku i Barceloni i time se zatvara trokut suradnje na Mediteranu.

“Kao gradonačelnik Dubrovnika osjećam se nasljednikom povijesti Dubrovačke republike koja je u jednom trenutku svoje povijesti diljem svijeta imala 80 konzularnih predstavništava, pa se nadam da će i MedCities rasti uključivanjem novih gradova s područja Mediterana”, ocijenio je Vlahušić.

Prema riječima predsjednika MedCitiesa Mohameda Ideomara, važno je razgovarati o očuvanju kulturne baštine i osiguravanju njenog identiteta, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

MedCities je mreža mediteranskih gradova, osnovana u Barceloni 1991. godine kao platforma za razmjenu iskustava između gradova sjeverne i južne obale Mediterana. Trenutno okuplja 36 gradova iz 10 država i sa tri kontinenta.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.