Forum žena KO SDP Sarajevo

Potrudi se da me čuješ!

U povodu Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba, Forum žena Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo organizirao je radionicu pod nazivom POTRUDI SE DA ME ČUJEŠ.

U blizini Pionirske doline, mjesta koje je omiljeno dječije odredište, danas je održana radionica koja je u fokusu imala probleme djece sa poteškoćama sa sluhom. Predstavnica Udruženja gluhih i nagluhih osoba Kantona Sarajevo, Jasminka Proho je pojasnila šta nam je ova situacija donijela i na koji način se društvo i lokalna zajednica (ne)nosi sa ovim problemom.

„Danas, u doba korone i nošenja maski djeci koja imaju poteškoće sa sluhom onemogućeno je da „čitaju sa usana“ i budu uključena u normalne društvene tokove. Potrebno je omogućiti nabavku maski prilagođenih za gluhe osobe, maski koje na sredini gdje su usne imaju pleksiglas koji se može dezinfikovati a čime se ujedno omogućava lakša i bolja komunikacija. Omogućiti kontakt putem vibera za gluhe osobe kad se obraćaju doktorima u epidemiološkoj službi. Ovakav vid kontakta je dobar i za ostalo građanstvo čime dobijamo svojevrsni univerzalni dizajn komunikacije.“

Da bi razumjeli o kakvoj problematici je riječ neophodno je upoznati se sa istom, te, ukoliko to već nismo, postati senzibilni i prepoznavati probleme sa kojima se susreću naši sugrađani koji imaju poteškoće sa sluhom. Neophodno je promišljati o tome da se omogući svakom gluhom i nagluhom djetetu besplatan slušni aparat u toku rehabilitacije slušanja i govora kao i tokom školovanja.

Još jedna jako bitna stavka je rana intervencija kao preduslov za daljnje kvalitetno obrazovanje jer bez opservacije i rane rehabilitacije nema daljnjeg kvalitetnog obrazovanja. Obrazovanje je pravo djeteta a inkluzivno obrazovanje znači da se sistem prilagođava djetetu a ne dijete sisitemu. Članice Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo, Esmina Isaković i Indira Čeljo Turković kroz praktične primjere iz oblasti obrazovanja i zdravstva su pokušale prikazati sve barijere sa kojima se ova populacija susreće te kako i na koji način se nositi s tim. Zaključak je uvijek na tragu podizanja svjesti, pokretanja društvene zajednice i odgovornih institucija i aktivno uključivanje u rješavanje navedenih problema. Budimo senzibilni jedni prema drugima, slušajmo se i čujmo – poruka je sa danas održane radionice.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu