Igor Kamočaji

Potrebno prihvatiti međunarodne standarde funkcionisanja službi za zapošljavanje

Iskazali smo potrebu za reformom sektora za zapošljavanje te najavili da će na nivou Federacije BiH uskoro biti donesena nova strategija službi, odnosno sektora za zapošljavanje

Slika

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su se na sjednici usaglasili da Vlada KS prihvati određene sugestije, prijedloge i primjedbe u vezi sa Finansijskim planom prihoda i izdataka Službe za zapošljavanje KS za 2014. godinu i da tako korigiran plan bude dostavljen Skupštini KS za narednu sjednicu.

Korekcije se odnose na dio kapitalnih ulaganja Službe za zapošljavanje.

– Iskazali smo planiranje ušteda u ovoj godini na kapitalnim ulaganjima unutar Službe, a zastupnici su tražili da određena sredstva iz tog dijela budu raspoređena na dio materijalno-socijalnog zbrinjavanja nezaposlenih, što je za nas prihvatljivo – istaknuo je za Fenu direktor ove Službe Igor Kamočaji.

On navodi da prijedlog budžeta Službe za 2014. godinu iznosi 37 miliona i 207.317 KM. Podvukao je da Zakon o posredovanju u zapošljavanju u KS, kao i zakon na federalnom nivou, jasno predviđaju da se sredstva prije svega troše na materijalno-socijalno zbrinjavanje nezaposlenih osoba, tekuće aktivnosti Službe te aktivne programe mjera politika zapošljavanja.

– Iskazali smo potrebu za reformom sektora za zapošljavanje te najavili da će na nivou Federacije BiH uskoro biti donesena nova strategija službi, odnosno sektora za zapošljavanje. Ta strategija će analogno biti proslijeđena i kantonalnim službama za zapošljavanje, a mi aktivno participiramo u njenoj izradi – kazao je on.

Na žalost, navodi Kamočaji, blizu 80 posto budžeta Službe troši se na materijalno-socijalno zbrinjavanje nezaposlenih. To se odnosi na novčane naknade, zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba, dokup staža te finansiranje programa stečaja i likvidacija firmi, dok nešto manje od pet posto ostaje za aktivne mjere politike zapošljavanja.

– Kao direktor sam želio reći istinu – da smo mi više karitativna ustanova, te da je naš proces izrada politika i mjera zapošljavanja iz godine u godinu sve manji u odnosu na povećan broj nezaposlenih te materijalno-socijalna izdavanja za pasivne mjere – smatra on.

Kamočaji je mišljenja da je potrebno preformulisati postojeće i prihvatiti međunarodne standarde funkcionisanja službi za zapošljavanje, te osnovnu misiju posredovanja između nezaposlene osobe i poslodavca unaprijediti.

Također, Kamočaji smatra važnim nezaposlene učiniti konkurentnijim na tržištu rada, dok obrazovanje treba pratiti trenutne zahtjeve tržišta rada.

– To je cijeli sistem koji je godinama bio neuređen, a ove godine je došla faktura svega što se u proteklom periodu dešavalo – zaključio je on.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.