Besima Borić za N1

Potrebno je sačuvati integritet izbora i spriječiti izborne prevare

Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a, za N1 je govorila o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, kazavši da postoji zabluda o postojanju nekog stava međunarodne zajednicu koji će se prenijeti u BiH.

“Mi smo u tako teškoj zabludi da je to nevjerovatno. Nema stava Evropske unije. Tamo imate pojedince koji zastupaju ili interese svojih vlada, a ponekad i neke svoje personalne interese, ko zna iz kojih razloga. Potpuno je sve otvoreno i sve je dovedeno u pitanje. Mislim da je to jedna strašna priča koja bi nama u BiH morala biti dobar znak da mi moramo da se vratimo sebi, da moramo da vodimo dijalog, prije svega, između sebe i da probamo doći do nekih rješenja koja će obezbjediti funkcioniranje naših institucija i ove države”, kazala je.

Govoreći o povlačenju SDP-a iz pregovora o ustavnoj reformi, Borić je kazala da je postalo besmisleno razgovarati o bilo čemu ako je u toku totalna blokada institucija.

“I ako niste obezbijedili da institucije funkcioniraju, unutar kojih treba obezbijediti dijalog, razmjena različitih stavova političkih stranaka i vlasti i opozicije. I ako sve to skupa ne radite, onda o čemu treba da pregovaramo?”, pita se Borić.

Potrebno spriječiti izborne prevare

Ističe da je SDP spreman da razgovara “kada se otkoči zaleđenost”.

“Mi smo potpuno spremni vratiti se u pregovore, naravno”, dodala je.

Govoreći o općim izborima koji se trebaju održati iduće godine, Borić smatra da se trebaju održati, ali da je potrebno sačuvati integritet izbora i spriječiti izborne prevare.

“Sigurna sam da bi to donijelo velike promjene. Naš stav je da izbora treba biti. Imamo Izborni zakon BiH i ne vidimo nikakav razlog da se izbori ne održe, ukoliko se ne dogovode neke strašne opstrukcije, ne znam na šta bi to moglo da liči i teško mi je zamisliti”, kazala je Borić.