Emina Abrahamsdotter, predsjednika Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH

Potrebno je masovno radničko organizovanje u BiH

Kada sam sa 18 godina počela raditi u fabrici u Švedskoj već  drugi dan na poslu mi je prišla sindikalna predstavnica Yvonne i upitala da li se želim učlaniti u sindikat. Nisam znala ništa o sindikatu, ali mi je u razgovoru rekla da je važno da se držimo zajedno (svi radnici su bili članovi sindikata) i da se sindikat bori za bolje plate i uslove rada.

Pristala sam, jer mi se dopala ta ideja zajedništva, a tek ću kasnije shvatiti da sam se priključila masovnom sindikalnom pokretu koji uspješno štiti interese radničke klase u Švedskoj. Vrlo brzo ću preko mojih sindikalnih kolega postati i član Socijaldemokratske radničke partije Švedske. Sindikat i Socijaldemokratska partija, te ljevičarske nevladine organizacije, čine zajedno radnički pokret Švedske.

I danas nakon mnogo godina znam da je organizovano djelovanje kroz sindikat i politiku recept za dobar društveni položaj švedskih radnika. I danas sam kao i mnogo godina ranije sigurna da bi to bio dobar recept i za bosanskohercegovačke radnike. Potrebno je masovno organizovanje u radnički pokret koji bi obuhvatio cijelu Bosni i Hercegovini.

Sve su učestaliji protesti, štrajkovi glađu i prijetnje oduzimanja, čak i vlastitih života radnika zbog ugroženosti i opresije. Ipak, svi ovi potezi radnika pokazuju jedno, a to je da je radnička klasa Bosne i Hercegovine nesolidarna i neorganizovana. Ovim akcijama izostaje podrška svih onih koji nisu direktno pogođeni. Osim toga, radnici su podijeljeni po nacionalnim, lokalnim i drugim interesima.

Nakon drame sve se vraća na staro. Izostaje ono što bi radnicima prijeko bilo potrebno da bi mogli izaći iz ove situacije nemoći i marginalizacije, a to je masovno političko i sindikalno organizovanje. To podrazumijeva da radnici i radnice BiH jasno definišu i artikulišu svoje interese, te da se za njih bore na istrajan način. Dakle, neophodno je dobro osmišljeno i masovno organizovanje te dugoročna istrajnost u djelovanju.

Političko organizovanje je potrebno kako bi se interesi radništva štitili u političkim institucijama kroz zakonodavnu i izvršnu vlast. Također, radnici se trebaju angažovati u politici kako bi mogli zagovarati i štiti svoje interese, a ne prepuštati to drugima.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovina kao radnička partija je taj politički prostor u kojem radnici trebaju uzeti veći politički angažman, jer 75 posto članstva SDP BiH čine radnici i radnice sa srednjim i osnovnim obrazovanjem iz različitih privrednih grana, što jasno govori kakav je profil ove partije.

Sindikalno organizovanje je potrebno kako bi radnici mogli da djeluju i štite svoje interese direktno na radnom mjestu kroz dijalog i kolektivno pregovaranje sa poslodavcima. Radnici u privatnom sektoru su veoma slabo sindikalno organizovani, što zbog straha od gubitka posla, što zbog vlastite pasivnosti. Radnici u administraciji i budžetskim institucijama su jako dobro organizovani i imaju kolektivne ugovore, pa su time i njihov položaj, plate i uslovi rada daleko povoljniji.

Radnička socijaldemokratska partija i sindikati su dvije grane na istom drvetu!

Samo kroz masovno i solidarno političko i sindikalno organizovanje radnici Bosne i Hercegovine mogu zaštiti radničke interese i vratiti dostojanstvo radničkoj klasi. Ovo je prvomajska poruka Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Naša sudbina u velikome ovisi o nama samima. Uključi se u radnički pokret Bosne i Hercegovine za dostojanstven društveni položaj radničke klase!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.