Emina Abrahamsdotter, predsjednika Foruma sindikalnih aktivista SDP BiH

Potrebno je masovno radničko organizovanje u BiH

Kada sam sa 18 godina počela raditi u fabrici u Švedskoj već  drugi dan na poslu mi je prišla sindikalna predstavnica Yvonne i upitala da li se želim učlaniti u sindikat. Nisam znala ništa o sindikatu, ali mi je u razgovoru rekla da je važno da se držimo zajedno (svi radnici su bili članovi sindikata) i da se sindikat bori za bolje plate i uslove rada.

Pristala sam, jer mi se dopala ta ideja zajedništva, a tek ću kasnije shvatiti da sam se priključila masovnom sindikalnom pokretu koji uspješno štiti interese radničke klase u Švedskoj. Vrlo brzo ću preko mojih sindikalnih kolega postati i član Socijaldemokratske radničke partije Švedske. Sindikat i Socijaldemokratska partija, te ljevičarske nevladine organizacije, čine zajedno radnički pokret Švedske.

I danas nakon mnogo godina znam da je organizovano djelovanje kroz sindikat i politiku recept za dobar društveni položaj švedskih radnika. I danas sam kao i mnogo godina ranije sigurna da bi to bio dobar recept i za bosanskohercegovačke radnike. Potrebno je masovno organizovanje u radnički pokret koji bi obuhvatio cijelu Bosni i Hercegovini.

Sve su učestaliji protesti, štrajkovi glađu i prijetnje oduzimanja, čak i vlastitih života radnika zbog ugroženosti i opresije. Ipak, svi ovi potezi radnika pokazuju jedno, a to je da je radnička klasa Bosne i Hercegovine nesolidarna i neorganizovana. Ovim akcijama izostaje podrška svih onih koji nisu direktno pogođeni. Osim toga, radnici su podijeljeni po nacionalnim, lokalnim i drugim interesima.

Nakon drame sve se vraća na staro. Izostaje ono što bi radnicima prijeko bilo potrebno da bi mogli izaći iz ove situacije nemoći i marginalizacije, a to je masovno političko i sindikalno organizovanje. To podrazumijeva da radnici i radnice BiH jasno definišu i artikulišu svoje interese, te da se za njih bore na istrajan način. Dakle, neophodno je dobro osmišljeno i masovno organizovanje te dugoročna istrajnost u djelovanju.

Političko organizovanje je potrebno kako bi se interesi radništva štitili u političkim institucijama kroz zakonodavnu i izvršnu vlast. Također, radnici se trebaju angažovati u politici kako bi mogli zagovarati i štiti svoje interese, a ne prepuštati to drugima.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovina kao radnička partija je taj politički prostor u kojem radnici trebaju uzeti veći politički angažman, jer 75 posto članstva SDP BiH čine radnici i radnice sa srednjim i osnovnim obrazovanjem iz različitih privrednih grana, što jasno govori kakav je profil ove partije.

Sindikalno organizovanje je potrebno kako bi radnici mogli da djeluju i štite svoje interese direktno na radnom mjestu kroz dijalog i kolektivno pregovaranje sa poslodavcima. Radnici u privatnom sektoru su veoma slabo sindikalno organizovani, što zbog straha od gubitka posla, što zbog vlastite pasivnosti. Radnici u administraciji i budžetskim institucijama su jako dobro organizovani i imaju kolektivne ugovore, pa su time i njihov položaj, plate i uslovi rada daleko povoljniji.

Radnička socijaldemokratska partija i sindikati su dvije grane na istom drvetu!

Samo kroz masovno i solidarno političko i sindikalno organizovanje radnici Bosne i Hercegovine mogu zaštiti radničke interese i vratiti dostojanstvo radničkoj klasi. Ovo je prvomajska poruka Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Naša sudbina u velikome ovisi o nama samima. Uključi se u radnički pokret Bosne i Hercegovine za dostojanstven društveni položaj radničke klase!