Damir Filipović

Potrebne su nam nove 4D reforme

Poznate su reforme koje su usljedile nakon Drugog svjetskog rata u tadašnjoj državi, poznatije kao 3D reforme, u periodu 1949-1950. godine, koje su se odnosile na demokratizaciju, decentralizaciju i debirokratizaciju društvenog sistema.

Danas, više nego ikada, potrebne su nove 4D reforme, radi lakšeg protoka informacija, progresivnijeg ekonomskog i privrednog rasta, stvaranja ljepšeg ambijenta življenja i prosperitetnijeg ulaganja, te buđenja nove svijesti. Nove 4D reforme bi se odnosile na debirokratizaciju, digitalizaciju, decentralizaciju i debalkanizaciju.

Pod mjerama debirokratizacije smatra se uklanjanje birokratskog sistema rada iz rada administracije, to znači da se u što manjem obimu koristi složena forma, prilikom obraćanja nadležnim institucijama, organima i nivoima vlasti, što bi stvaralo veću i lakšu dostupnost administracije. Rad javne uprave bi morao biti kvalitetniji, učinkovitiji, kreativniji, što bi ujedno značilo jeftiniju javnu upravu. Debirokratizacijom bi se postigla veća transparentnost, sprovelo bi se participativno upravljanje, omogućio fleksibilni sistem plata u javnom sektoru, povećanje kapaciteta javnosti zaposlenih, kao i povećanje administrativnih kapaciteta općine. Naprimjer, da se što lakšim putem dođe do osnivanja firme gdje bi lice koje ima namjeru da osnuje firmu samo podnijelo zahtjev za registraciju, cijelokupni sistem registracije mogao bi se pratiti na internetu, dok bi lice koje je podnijelo zahtjev došlo po pozivu na sami kraj i preuzelo papire za već registrovanu firmu.

Prva mjera je u današnje vrijeme nemoguća za sprovedbu bez uključenja mjere digitalizacije koja za cilj ima brži protok informacija, lakši i transparentniji pristup u obraćanju svim institucijama. Danska je jedan od pozitivnih primjera prakse. Ovakav vid rada administracije bi poboljšao kvalitet usluga građanima, što ne bi oduzimalo previše vremena da se pojedine stvari završe. Digitalizacija može da se posmatra kroz elektronsko poslovanje svakog nivoa vlasti, institucije ili javnog preduzeća. Pod navedenim se ne bi smatralo pojedinačno stvaranje zasebnih sistema, nego bi se otišlo korak dalje gdje bi svi pojedinačni sistemi bili u jednom sistemu, umreženi, što bi stvorilo jedinstvenu bazu podataka u nacionalnoj arhivi. Zamislite uvezan digitaliziran sistem, sa knjigom rođenih, umrlih, poreznom upravom, zaposlenim i nezaposlenim licima, svim nivoima vlasti, poštivajući Zakon o zaštiti ličnih podataka, kao i davanje ograničenog pristupa kategorizovanim grupa za pojedine podatke u zavisnosti od potrebe.

Treća mjera decentralizacija, ali ne apsolutna nego ograničena decentralizacija, samo u administrativnom smislu, gdje bi se pojedine nadležnosti sa države spustile na jedinice lokalne samouprave uz jasno određene pravilnike unificiranog djelovanje i rada. Zamislite koliko bi to olakšalo pristup građanima da ne moraju ići izvan svoje općine po neke dokumente, već bi sve dokumente koje danas moramo zahtjevati od većih nivoa vlasti mogli da dobijemo u vlastitim općinama, smanjili bi troškove i izdatke, građanima i administraciji.

Da bi sve ovo uspjeli sprovesti mora prethoditi mjera debalkanizacije. Pod ovim pojmom slobodno možemo reći da je problem svih naših mjera nedovoljan stepen svijesti od stanja u kojem se nalazimo, da je nemoguće bilo što provesti u punom obliku, sve dok usko razmišljamo na način da su svi noviteti za nas neprihvatljivi i nedovoljni. Debalkanizacija je neminovna, ona bi pospješila europeizaciju građana, da razmišljaju o bitnim egzistencijalnim mjerama, socijalnim i zdravstvenim mjerama, obrazovanju, ekonomskom razvoju, progresivnom napretku, a ne o stvarima koje su kamen spoticanja na našim prostorima.

Kada bi uspjeli da provedemo ovu mjeru, Bosna i Hercegovina krenula bi naprijed, od ovog nacionalizmom kontaminiranog društva kretali bi se u pravcu progresivnog napretka.