Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić

Potrebna veća popularizacija astronomije, među građanima, naročito u istraživanju i posmatranju nebeskih pojava

U Gradskoj upravi Tuzle, jučer je gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić održao sastanak s predstavnicima UG Astronomsko društvo Polaris, koje aktivno djeluje na području Tuzle od 2016. godine. Društvo se bavi popularizacijom i širenjem znanja iz astronomije, razvijanjem tehničkih i naučnih aspekata astronomije, proučavanjem astronomskih tijela i pojava, te doprinosom nauci kroz istraživanja na području astronomije i srodnih prirodnih nauka.

Na sastanku su predstavnici Astronomskog društva Polaris prezentovali gradonačelniku Lugaviću rad Udruženja te projekt “Tuzlanska opservatorija”. Ovaj vrijedan objekat za edukaciju i naučna istraživanja je projekt koji ima za cilj izgradnju prve astronomske opservatorije na ovim prostorima. Na sastanku, gradonačelniku Lugaviću je uručena astro fotografija Andromede, koja je samo jedna od snimljenih teleskopom Udruženja.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je podršku radu Udruženja te naglasio važnost popularizacije astronomije, među građanima, naročito u istraživanju i posmatranju nebeskih pojava.