Svetozar Pudarić

Potrebna nova rješenja u Izbornom zakonu

Izmjenama zakona i uspostavljanem vanrednih izbora bilo bi omogućeno da svi građani demokratskim putem biraju novu vlast na puni mandat

Slika

Zahtjevi građana za lakšom i bržom zakonitom izmjenjivosti vlasti su potpuno opravdani.

Potrebna su nova rješenja u Izbornom zakonu BiH  jer trenutni pravni okvir ove zahtjeve ne može ispuniti.  U svim demokratskim zemljama to je riješeno institutom vanrednih izbora.

Izmjenama zakona i uspostavljanem vanrednih izbora bilo bi omogućeno da svi građani demokratskim putem biraju novu vlast  na puni mandat. Smatram da ovo nije “promašena tema” jer ne rješava samo trenutnu situaciju niti se radi o političkom nadmudrivanju, već  narodu daje mogućnost da, ne čekajući 4 godine,  mijenja vlast koja  je izgubila njegovo povjerenje.

Inicijativa za ovim izmjenama i vanrednim izborima pokrenuta je. Klub poslanika SDP BiH podnio je prijedlog  Parlamentarnoj skupštini BiH. Ukoliko se desi da odnarođeni poslanici drugih stranaka ne podrže ovaj prijedlog, OHR kao najviša bh. vlast  sa ustavotvornim, zakonodavnim i izvršnim ovlaštenjima mora podržati opravdane zahtjeve građana.

Jasno i glasno je  u više navrata visoki predstavnik u BiH gospodin Valentin Inzko  rekao da je vlast dužna  slušati glas naroda. Ne vjerujem da bi se moglo pokazati da i OHR pripada dijelu samoljubive korumpirane vlasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.