Lagumdžija na zasjedanju Ministarskog vijeća OSCE-a u Bazelu

Potpisivanje Amandmana na Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja je historijski uspijeh za zemlje regiona

Bosna i Hercegovina posvećena je borbi protiv terorizma i aktivnostima globalne koalicije u borbi protiv ISIL-a.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je 4. decembra 2014. godine na 21. zasjedanju Ministarskog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koje se održava u Bazelu, na poziv predsjedavajućeg OSCE-a ministra vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Didiera Burkhaltera.

U fokusu diskusije 50 ministara vanjskih poslova i drugih predstavnika zemalja članica, zemalja i organizacija partnera OSCE-a na ovogodišnjem zasjedanja Ministarskog vijeća su kriza u Ukrajini, borba protiv terorizma i smjernice za daljnje djelovanje OSCE-a, kojim će od 1. januara 2014. godine predsjedavati Republika Srbija.

Dr Lagumdžija je tokom obraćanja na plenarnoj sesiji rekao da je Bosna i Hercegovina posvećena borbi protiv terorizma i aktivnostima globalne koalicije u borbi protiv ISIL-a.

„Diskriminacija protiv bilo kojeg oblika vjere, religije ili bilo koje grupe dovodi samo do najgoreg ljudskog ponašanja. U Bosni i Hercegovini, ovo je dovelo do genocida u Srebrenici, i pridružili smo se svijetu kad smo rekli „nikad više“. S ozbirom na naše iskustvo, posebno smo zainteresirani da pomognemo u borbi protiv terora bilo gdje. Ovaj cilj je moguć samo kroz sveobuhvatan i zajednički napor međunarodne zajednice sa krajnjim ciljem promocije zajedničkog društva i vrijednosti.“ rekao je dr Lagumdžija.

Govoreći o postizbornim aktivnostima u našoj zemlji, dr Lagumdžija je naglasio da nova vlast mora biti formirana na plaformi nove EU inicijative prema BiH gdje prioritete treba da čine ekonomsko upravljanje, vladavina prava i bolja funkcionalnost države.  

U okviru plenarne sesije zasjedanja upriličena je svečana ceremonija potpisivanja Amandmana na Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja (Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, Aneks 1-B, Član IV o regionalnoj stabilizaciji). Amandmane su potpisali dr Lagumdžija, u ime BiH, i u ime Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije ministri vanjskih poslova Igor Lukšić, Vesna Pusić i Ivica Dačić, u prisustvu predstavnika zemalja Kontakt grupe – Republike Francuske, Savezne Republike Njemačke, Republike Italije, Ruske Federacije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Dr Lagumdžija je tokom obraćanja koje je prethodilo potpisivanju izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Amandmana kojima se vlasništvo nad implementacijom Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja prebacuje na zemlje regiona, ocijenivši navedeno historijskim uspjehom za zemlje regiona. Ocijenio je da su glavni ciljevi Sporazuma postignuti, uspostavljanjem uvjeta za trajan i stabilan mir, unapređenjem saradnje u oblasti sigurnosti i odbrane kao i postizanjem zavidnog nivoa transparentnosti i uzajamnog povjerenja.

„Ključ uspjeha jeste politička volja, politička volja koja je postojala i siguran sam postoji i danas, politička volja koja je garancija dugoročne stabilnosti i unaprijeđenih odnosa u regionu“ kazao je dr Lagumdžija.

Također, kazao je da su odnosi sa susjedima i regionalna saradnja prioriteti vanjske politike BiH, implementirani na svim nivoima političkog, društvenog i ekonomskog života te da će Bosna i Hercegovina kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama nastaviti sa aktivnim doprinosom jačanju demokratije, prava, ljudskih potencijala i borbe protiv ilegalnih aktivnosti i terorizma, u cilju transformacije regiona u mirno i sigurno područje.

Dr Lagumdžija je ovom prilikom izrazio zahvalnost OSCE-u kao i zemljama Kontakt grupe za nesebičnu pomoć i podršku, kao i specijalnu zahvalnost profesionalcima koji su u proteklom periodu obavljali funkciju Ličnog predstavnika predsjedavajućeg OSCE-a, čija se funkcija potpisanim amandmanima ukida, i osiguravali neophodno okruženje za dijalog i konsenzus.

Dr Lagumdžija je tokom učešća na Ministarskom vijeću pozdravio i aktivnosti OSCE-a u procesu rješavanje krize u Ukrajini i uspješno predsjedavanje Švicarske OSCE-om u 2014. godini i izrazio zadovoljstvo jer Srbija preuzima predsjedavanje OSCE-om za 2015. godinu.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.