Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Potpisani ugovori o sufinansiranju institucija nauke i kulture od značaja za BiH

Nadamo se da će ovaj novac poboljšati rad ove četiri institucije koje su objektivno i naučne institucije, ne samo kulturne, odnosno spriječiti njihovo eventualno zatvaranje.

SlikaU organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u srijedu, 18.06.2014. godine, u sjedištu Vlade Federacije BiH, u Sarajevu, upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinansiranju institucija nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu u 2014. godini. Ugovore su potpisali federalni ministar obrazovanje i nauke Damir Mašić i direktori Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Kinoteke BiH Ismet Ovčina i Devleta Filipović, te u ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH pomoćnica direktora Sanela Osmanagić i u ime Akademije nauka i umjetnosti BiH sekretar Amra Avdagić.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u Budžetu za 2014. godinu osiguralo je sredstva u iznosu od 965.000,00 KM za podršku funkcionisanju i ostvarivanju radne sposobnosti ove četiri institucije, i to: 600.000,00 KM za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, 200.000,00 KM za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH i 65.000,00 KM za Kinoteku BiH, te 100.000,00 KM za Akademiju nauka i umjetnosti BiH. Sredstva se dodjeljuju za sufinansiranje troškova bruto plata i naknada troškova zaposlenih te ostalih materijalnih troškova.

Nadamo se da će ovaj novac poboljšati rad ove četiri institucije koje su objektivno i naučne institucije, ne samo kulturne, odnosno spriječiti njihovo eventualno zatvaranje. No, problem ostaje, s obzirom na to da sve institucije od značaja za BiH već godinama nemaju riješen pravni status, a ni redovno finansiranje“, kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić. Podsjetio je da je Vlada Federacije BiH intenzivno radila da bi se pronašlo rješenje za ove institucije, napomenuvši da Vlada nije mogla, niti je jednostrano preuzela osnivačka prava nad ovim institucijama nego samo pomaže njihovo egzistiranje.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je i do sada izdavajalo novac za projekte ovih institucija, ali riječ je o namjenskim sredstvima, i to znatno manjim, iz kojih se nisu mogle finansirati plaće i ostali troškovi. Mi sada sufinansiramo ukupan rad ovih institucija i nadamo se da će ovo postati praksa i u narednim godinama. Međutim, status ovih institucija i njihovo finansiranje treba konačno trajno riješiti, jer riječ je o institucijama od državnog značaja koje su, nažalost, država, pojedine njene institucije i pojedinci na čelu tih institucija, jednostavno zanemarili“, istakao je ministar Mašić.

Također, ministar Mašić danas je u sjedištu Vlade FBiH, u Sarajevu, uručio Odluku o pokroviteljstvu, odnosno dodjeli podrške Institutu za istoriju Sarajevo, povodom održavanja Međunarodne naučne konferencije posvećene obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Ministarstvo je pokrovitelj ovog trodnevnog centralnog naučnog skupa koji počinje večeras u Sarajevu, a okupit će više od 130 naučnika iz 24 evropske zemlje te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

„Stoga nam je velika čast da smo pokrovitelji jedne ovako eminentne naučne manifestacije, u čiju su se organizaciju, pored Instituta za istoriju Sarajevo, kao domaćina, uključili instituti i istraživački centri iz Regensburga, Budimpešte, Sofije, Skoplja, Ljubljane, Zagreba i Graza, a na kojem će se iz različitih perspektiva sagledati uzroci, povod, tok i posljedice najvećeg oružanog sukoba u dotadašnjoj ljudskoj povijesti“, kazao je ministar Mašić prilikom uručenja Odluke direktoru Instituta Husniji Kamberoviću.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.