Doboj

Potpisan Ugovor za usluge „Izrade glavnog projekta Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela Putnikovo brdo 2“

Čvorište će imati savremenu rasvjetu i odgovarajuću prometnu signalizaciju i bit će pejzažno uklopljeno u okolni izgled terena

Slika

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor TZI – Inženjeringa d.o.o. Sarajevo Zoran Trobok potpisali su danas u Doboju Ugovor za usluge „Izrade glavnog projekta Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela Putnikovo brdo 2“.

Rok za izradu glavnog projekta je 12 mjeseci, a ugovorna cijena je 1.481.000 KM s  PDV-om. Sredstva za finansiranje troškova izrade glavnog projekta osiguralo je Vijeće ministara BiH.

Interregionalno čvorište Johovac bit će izgrađeno na području općine Doboj i povezivat će autocestu na Koridoru Vc i autocestu Doboj – Banja Luka, koja je u poodmakloj fazi izgradnje. Čvorište je predviđeno u tri nivoa, tako da neće biti bitnijeg smanjenja brzine pri usmjeravanju vozila u bilo kom pravcu. U idejnom projektu čvorišta Johovac predviđena su četiri objekta – mosta dužine 430, 544, 65 i 20 metara. 

Čvorište će imati savremenu rasvjetu i odgovarajuću prometnu signalizaciju i bit će pejzažno uklopljeno u okolni izgled terena.

„Do danas smo uspjeli izgraditi i pustiti u promet oko 47 km trase autoceste na Koridoru Vc, i to srednjeg dijela autoceste na dionici Sarajevo – Zenica. U izgradnji je još oko 55 km. Do kraja 2014. godine planiramo izgraditi 102 km autoceste. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je bilo naručilac glavnih projekata za 130 km autoceste. Kao nadležno ministarstvo želimo aktivno učestvovati u ekonomskom oporavku BiH i omogućiti našim ljudima ne samo da rade na izgradnji bh. autoceste već i da uspiju na inozemnom tržištu rada“, istaknuo je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Tunel Putnikovo brdo je dug 680 m, pri čemu je 83% tunela na teritoriji Republike Srpske, a 17%, na teritoriji Federacije BiH, odnosno na teritoriji općina Doboj i Usora.

Glavni projekt tunela Putnikovo brdo, u smislu nadležnosti za izgradnju, tretira se kao zajednička investicija Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Krajnji cilj izrade glavnog projekta Interregionalnog čvorišta Johovac i tunela Putnikovo brdo 2 je da se na savremen, stručan način definiraju sva rješenja vezana za pripremu izgradnje autoceste, ispune potrebni uslovi za početak izgradnje projektiranih objekata na način kako to zahtijevaju međunarodne finansijske institucije i uzimajući u obzir sve uslove navedene u Procjeni utjecaja na okoliš.

„Nakon realizacije ovog ugovora, Bosna i Hercegovina će imati potpuno završene glavne projekte od sjeverne granice s Republikom Hrvatskom do Doboj Juga“, naglasio je ministar Hadžić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.