Ugovor potpisao načelnik Armin Halitović

Potpisan ugovor o zakupu zemljišta i gradnji moderne farme goveda u Bosanskoj Krupi

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i vlasnik kompanije “Arifagić-Investment“ Jusuf Arifagić potpisali su danas ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na području nekadašnje farme “Pučenik“ u općini Bosanska Krupa.

Ovim činom potvrđene su najave o dolasku jednog od najznačajnijih bh. investitora u Bosansku Krupu i gradnji moderne farme norveških goveda na području farme “Pučenik“.

“Ovo je najveća pojedinačna investicija u oblasti poljoprivrede nakon rata i evo još jedna potvrda da smo općina sa povoljnim poslovnim okruženjem. Siguran sam da ćemo i u budućnosti, kao što smo radili do sada, biti podrška svim investitorima u realizaciji ideja koje imaju“, istakao je Halitović prilikom potpisivanja ugovora.

Potpisivanju ugovora prethodilo je niz aktivnosti, između ostalih i usvajanje odluke od strane općinskog vijeća o uslovima i načinu prodaje devastiranih objekata i zemljišta, prema kojoj se kupac između ostalog obavezuje na zapošljavanje radnika.

U skladu s tim, općinsko vijeće Bosanske Krupe usvojilo je 29. aprila odluku o odabiru najpovoljnijih ponuda i davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta “Pučenik“ na deset godina, a kao najpovoljniji ponuđač bila je upravo firma “Arifagić-Investment“.

“Količine zemljišta su te koje određuju broj grla što direktno utječe na broj radnih mjesta. U svom biznis planu sam između ostalog naveo da ćemo za pet godina stvoriti 200 radnih mjesta. Siguran sam da ćemo mi to ispuniti, a možda uz pomoć administracije i nadam se boljeg političkog ambijenta kada je u pitanju investiranje taj broj i prevazići. Mislim da ćemo biti u stanju da do zimskog perioda osposobimo najmanje dvije štale, stavimo ih pod krov, tako da bi dio proizvodnje bio pokrenut već u ovoj godini“, kazao je Jusuf Arifagić, vlasnik kompanije “Arifagić-Investment“.

Ukupna površina koja je data u zakup je 260 ha. Dio koji je dat na period od 10 godina je u vlasništvu države i cijena zakupa na godišnjem nivou iznosi 7.565,93 KM, a dio poljoprivrednog zemljišta koje je napušteno ili čiji se vlasnik ne može utvrditi dat je na 5 godina sa cijenom zakupa od 17.808,10 KM, također na godišnjem nivou. Inače, 70 posto od zakupa ide u budžet Općine, a 30 posto u budžet USK, saopćeno je iz kabineta načelnika općine Bosanska Krupa.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.