Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK Goražde

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, uime Grada Goražda, potpisali su jučer , u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, Ugovor o sufinansiranju otvaranja prvog servisnog centra za podršku djeci s teškoćama u razvoju koji žive na području Bosansko – podrinjskog kantona Goražde.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je saopćeno da je Grad Goražde, shodno izrađenom projektu, osnivač ovog servisnog centra. Projektnu dokumentaciju servisnog centra u BPK radio je konsultant iz USAID/INSPIRE programa u BiH.

Gradonačelnik Imamović najavio je da će u narednom periodu Grad Goražde završiti neophodne formalnosti, te da će Centar zvanično s radom početi Prvog marta, što će biti i simboličan poklon građanima herojskog Goražda za Dan nezavisnosti BiH.

U saopćenju Ministarstva je navedeno i da je potpisivanju današnjeg ugovora prethodila izrada Projekta o osnivanju, te donošenje Odluke o osnivanju koju je prije nekoliko dana donijelo Gradsko vijeće Grada Goražda.

Majka djeteta s poteškoćama u razvoju i predsjednica Udruženja Budženje Merima Jašarević je rekla da je konačno dočekala da, ono što su roditelji pokrenuli iz nužde, postane trajno i institucionalno rješenje u njihovom gradu.

– Udruženje je nastalo iz nužde, iz potrebe da se porodicama djece s poteškoćama u razvoju olakša inkluzija i socijalizacija djece, te podrška i ostalim članovima porodice da prihvate dijagnozu i nauče živjeti s njom – podsjetila je Jašarević i naglasila da će uz podršku svih nivoa vlasti ovaj servisni centra sigurno biti od koristi svim porodicama koje imaju potrebu za njegovim uslugama, a njih je, prema njenim riječima, iz godine u godinu sve više.

Servisni centri kojima je osnivač javna uprava imaju garanciju trajnosti i opstojnosti, a uz saradnju sa civilnim sektorom i garanciju da će usluge biti u skladu s potrebama njegovih korisnika. Ovakvi centri uspješno egzistiraju na području Zenice, Ljubuškog, Novog Travnika, a od sljedeće godine prvi put i u BPK-a Goražde.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i resorni ministar iz Vlade BPK Goražde Senad Čeljo, delegat Doma naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić i predsjednica Udruženja Buđenje Merima Jašarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.