Jedan od potpisnika je SDP BiH

Potpisan protokol o saradnji za fer i poštene izbore u BiH

Predsjednici i predstavnici 10 političkih stranaka danas su potpisali Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini.

Protokol su potpisali predstavnici SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, Naše stranke, A-sda, Građanskog saveza, Nezavisnog bloka, Nezavisne bh. liste, Hrvatske stranke BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. Naknadno će ga potpisati i predstavnici HDZ-a 1990 i Koalicije Savez za promjene.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je usvajanje izmjena Izbornog zakona ”zapelo” u Domu naroda BiH jer su HDZ i SNSD blokirali razmatranje tih izmjena te da očito ne postoji potrebna većina da se one usvoje.

– Naravno, zbog toga ta dva politička subjekta nisu danas ovdje. Također, nije prisutna ni Stranka demokratske akcije. Nakon početnog učešća, odjednom su prestali da se pojavljuju na aktivnostima ove neformalne koalicije, pa zbog toga nisu ni dobili poziv da potpišu ovaj protokol – rekao je Nikšić.

Protokol promovira nastavak borbe za usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim se predviđa dodatna kontrola biračkog procesa primjenom savremenih tehnoloških metoda evidentiranja i dokumentiranja izbornog procesa. Također, ciljevi zacrtani tim protokolom su onemogućavanje manipuliranja voljom birača uoči, za vrijeme i nakon okončanja izbornog procesa kao i vođenje zajedničkih aktivnosti na polju onemogućavanja institucionalne pristrasnosti ili diskriminacije političkih subjekata u izbornom procesu.

Potpisnici protokola solidarno će štititi međusobna prava i zalagati se za jednak tretman svih učesnika u izbornom procesu uključujući i političke stranke koje ne potpišu taj dokument.