Sarajevo

Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja

Ovaj dokument predstavlja okvir saradnje između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i njemačkog Društva za međunarodnu saradnju koji će zajednički raditi na unapređenju naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i voditelj tima GIZ Projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ dr. Rodney Reviere potpisali su u četvrtak, 27.03.2014. godine, u Sarajevu, Memorandum o razumijevanju u vezi realizacije Projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ u oblasti naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja.

Ovaj dokument predstavlja okvir saradnje između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i njemačkog Društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit – GIZ ), koji će zajednički raditi na unapređenju naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja, tj. unapređenju obrazovanja odraslih u pogledu ekonomskih i socijalnih potreba u Bosni i Hercegovini, te na razvoju i poboljšanju ponude za naknadno sticanje osnovnog obrazovanja u smislu usaglašavanja sa evropskim standardima. Time se odraslim osobama, pored osnovnog obrazovanja, želi omogućiti i sticanje prvog oblika minimalnog stručnog osposobljavanja, radi poboljšanja zapošljivosti kod ekonomski najugroženije grupe odraslih osoba.

Ova saradnja odnosi se i na izradu prijedloga za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, što uključuje ishode i ciljeve učenja za odrasle u osnovnom obrazovanju kao i prijedlog o dužini trajanja ovog vida obrazovanja. Funkcionalizacija nastavnog plana i programa za odrasle u osnovnom obrazovanju podrazumijeva i otvaranje mogućnosti za sticanje minimalnog vida stručnog osposobljavanja za određene poslove unutar jednog zanimanja, a izrada projekta vršit će se u sklopu radne grupe čiji će članovi biti potpisnici Memoranduma, kao i predstavnici drugih relevantnih instititucija.

 

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će, putem svog stalnog predstavnika, aktivno učestvovati u radnoj grupi za izradu projekta, kao i u njegovoj implementaciji te promociji. Naš je cilj da se poveća broj učesnika u obrazovanju odraslih te poboljša ovaj vid obrazovanja, uz naglasak na osobe sa niskim ili nedovoljnim nivoom obrazovanja, kao osnove za njihov dalji lični i profesionalni razvoj“, kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Ministar Mašić skrenuo je pažnju na još uvijek prisutan problem nepismenosti, te činjenicu da je veoma mali broj odraslih osoba zainteresiran da se uključi u proces naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja.

„Stoga se svi zajedno moramo boriti protiv predrasuda i stigmatizacije nepismenih osoba te zajedno raditi na smanjenju procenta osoba bez osnovnog obrazovanja kao i promovirati i razvijati programe naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja za odrasle. Obrazovanje odraslih treba istaknuti i nametnuti kao važnu sastavnicu sistema obrazovanja“, istakao je federalni ministar obrazovanja i nauke, zahvališi se GIZ-u na podrški i saradnji koja se uspješno ostvaruje već niz godina.

Najintenzivnija saradnja ostvarena je u pogledu reforme srednjeg stručnog obrazovanja i obuke te podrške obrazovanju odraslih, a predstavnici GIZ-a participirali su i u izradi Modela zakona o principima obrazovanja odraslih u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.