Zoran Mikulić

Postignut vidan napredak kada je u pitanju jačanje lokalne samouprave

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić održao je govor na 26. plenarnoj sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Slika

Nakon što je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope usvojio preporuke monitoring tima za BiH iz 2012. godine, u kojem se preciziraju koraci ka decentralizaciji vlasti i  postignut vidan napredak kada su u pitanju, otvoren je proces postmonitoring dijaloga. U svrhu boljeg razumijevanja aktuelne političke situacije u zemlji, kao i prezentacije urađenog od strane Vlade Federacije BiH kada je u pitanju jačanje lokalne samouprave, na 26. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope obratio se federalni ministar pravde Zoran Mikulić. Ministar Mikulić je ocijenio da je postignut vidan napredak kada su u pitanju preporuke monitoring tima za BiH, ali da je potrebno nastaviti kontinuiran dijalog bez predrasuda između institucija u Bosni i Hercegovini, u svrhu ispunjenja svih zahtjeva koje Bosna i Hercegovina treba ostvariti na putu ka еvropskim integracijama.

U nastavku govora, ministar Mikulić je istakao da glavnu smetnju u procesima jačanja lokalne samouprave predstavlja više nivoa vlasti, kao i nejasno definisane nadležnosti između njih. Viši nivoi vlasti ne žele prepustiti svoje ovlasti općinama i gradovima i takva praksa onemogućava jačanje lokalnih zajednica. Osim nejasno definisanih nadležnosti, problem predstavljaju i aktuelni politički odnosi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na kraju se Ministar osvrnuo na političke razgovore koji se vode o izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, i koji bi ujedno mogli biti početak rješenja problema lokalnih zajednica i njihovog jačanja.

Nakon govora, Federalni ministar pravde Zoran Mikulić je odgovarao na pitanja vezana za aktuelnu političku situaciju u zemlji kao i opravdani bunt građana. Ministar je istakao da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ima apsolutno razumijevanje za opravdane zahtjeve građana i njihovo nezadovoljstvo ekonomskim i političkim stanjem u zemlji. Ali Vlada takođe, neće pristati da se razna politička i ekonomska pitanja rješavaju suprotno Ustavu i zakonima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.