Međunarodni forum Bosna

Pošteni izbori uvjet su za obračun sa kriminalom u našoj zemlji

U organizaciji Centra za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna održana je javna rasprava o temi “Politička budućnost Bosne i Hercegovine”.

Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine predvođena potpredsjednikom Zukanom Helezom i članom Glavnog odbora Nerinom Dizdarom učestvovala je raspravi, iskazavši tako neupitnu podršku SDP-a ka svim organizacijama i inicijativama koje doprinose normalizaciji prilika u BiH.

Obraćajući se prisutnima, Helez je kazao da je politička budućnost BiH ovisna o spremnosti da se promijeni politička sadašnjost, ta da Bosna i Hercegovina nije jedinstven slučaj u Europi i svijetu po svojim različitostima, a paralelno s tim da je ova zemlja šampion po kontinuitetu održavanja negativnih tendova koji se ogledaju u indeksu korupcije, institucionalnog kriminala, nepovjerenja u institucije, a u što je, prema Helezovim navodima, zasluga vladajućih etnonacionalnih elita.

“Bosnu i Hercegovinu ne napuštaju najbolji članovi SDA ili HDZ BiH, već najbolji studenti medicine, elektrotehnike, najbolji matematičari, fizičari. Postali smo zemlja čiji su glavni izvozni brend mladi i obrazovani ljudi, postali zemlja smo propuštenih prilika i cvjetajućeg kriminala i korupcije. Samo u Bosni i Hercegovini se neko može samoinicijativno prozvati reformskom vlasti, a mandat provesti zaobilazeći u širokom luku obračun sa nagomilanim i očitim kriminalom” – rekao je Helez.

Helez i Dizdar su naveli da vladajuće elite svjesno ignorišu poruke koje dolaze iz Međunarodne zajednice, a tiču se vladavine prava, te da su u potpunosti izigrali povjerenje institucija EU, koja kako navode, gubi razumijevanje za ponašanje i nonšalanciju aktuelnog političkog vodstva u BiH.

Za kraj je rečeno da je zajednička akcija, stalna saradnja i doprinos svih društveno-političkih aktera koji su otvoreni oponenti nacionalističkim oligarhijama i postojećem stanju uz fer i poštene izbore, ključ promjena i osnovni uvjet za obračun sa kriminalom i interesnim skupinama koje su generatori istog.

“SDP BiH je otvoren i potiče saradnju sa akademskom zajednicom i nevladinim organizacijama, kao i razvijanju kritičkog razmišljanja u javnosti, a sve sa ciljem unapređenja i našeg političkog djelovanja i stanja u državi. Taj segment komunikacije između političkih partija i akademske zajednice smatramo iznimno važnim za društvo u cjelini – ističe Nerin Dizdar, član Glavnog odbora SDP BiH.

Bosna i Hercegovina je u najvećoj krizi od završetka rata, smatra vanjsko-politički analitičar Žarko Papić. Uzrok takve situacije Papić vidi u vladavini nacionalnih stranaka, koje su građane ove zemlje, kako kaže, zaključali u kaveze.

“Mi imamo sudar tri nacionalno pokrivena oligarhijska kapitala. I oni se bore za svoju moć, za šta im treba teritorij. Odatle ideja o formiranju, u ovoj ili u onoj formi, trećeg entiteta”, obrazložio je Papić.

Politička budućnost Bosne i Hercegovine ne može biti svijetla sve dok su na vlasti stranke koje funkcioniraju kao nacionalni karteli. Političke elite, kako se navodi, vladaju širenjem straha.

Žarko Papić naglasio je i to, da je današnji SDP BiH impresivan primjer pozitivnih procesa razvoja unutarstranačke demokratije i uvažavanja mišljenja najšireg članstva u procesima odlučivanja, te da stranke koje ne uvedu slične modele ne mogu ni učestvovati u demokratizaciji društva uopšte.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.