Poslanici SDP-a u Skupštini TK tražit će smjenu ministra unutrašnjih poslova

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona najavio je danas na konferenciji za medije da će na sjednici zakonodavnog tijela ovog kantona, koja je zakazana sutra, uputiti nekoliko inicijativa.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a Dževad Hadžić rekao je da će poslanici ove stranke, između ostalog, uputiti inicijativu za smjenu ministra unutrašnjih poslova ovog kantona Huseina Topčagića.

-Iniciramo Skupštini TK da traži od premijera da pokrene proceduru smjene ministra unutrašnjih poslova TK – kazao je Hadžić, navodeći da su razlozi za smjenu sukob interesa.

-Smatramo da je ministar u sukobu interesa u vezi s angažovanjem firme Džena d.o.o Gradačac, čiji je vlasnik brat ministra Topčagića, na poslovima izgradnje odnosno rekonstrukcije dvije škole na području općine Gradačac, područne škole Požarike i Vučkovci, te Mješovite srednje škole ‘Musa Ćazim Ćatić’ u Kladnju, kao i dogradnje putničkog terminala na Međunarodnom aerodromu Tuzla – ustvrdio je Hadžić.

Navodi da je jedan od razloga inicijative za smjenu i “netransparentan i politiziran prijem uposlenih u ministarstvo unutrašnjih poslova”, pozivajući se na navode iz pisama kantonalnog premijera i spomenutog ministra, koja su upućena SDA, a koja su se pojavila i u javnosti.

Hadžić dodaje da je razlog za pokretanje inicijative za smjenu resornog ministra neodvajanja Uprave policije od MUP-a TK, istaknuvši da Uprava policije mora djelovati neovisno.

-Mi pokrećemo zaključak o kojem će glasati Skupština TK u kojem će ukoliko to izglasa tražiti od premijera da pokrene proceduru smjene ministra. Očekujemo da će Skupština na osnovu svega navedenog izglasati ovu inicijativu i dati kantonalnom premijeru priliku da pokrene proceduru smjene ministra Topčagića – rekao je Hadžić.

Bit će upućena i poslanička inicijativa u kojoj se traži od Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK da oslobodi plaćanja premije zdravstvenog osiguranja penzionere čija penzija ne prelazi iznos minimalne penzije, djecu do navršene 15. godine života, učenike i redovne studente do navršenih 26 godina.

(FENA)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.