Sarajevo

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o "slučaju" Krajina

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Jasenko Selimović ponovio je stav SDP-a da je odluka Budimira nezakonita i neustavna te je u vezi s njom pokrenuta apelacija pred Ustavnim sudom.

Slika

Članovi Kolegija ovog doma na današnjoj sjednici razgovarali su o potrebi izmjene člana 41. Zakona o izvršenju budžeta Federacije BiH.

Naime, ovim članom je propisano da su dva potpisnika naloga platnih transakcija iz budžeta. Prvi je  ministar finansija Federacije BiH, u trenutnoj situaciji smijenjeni ministar Ante Krajina, a drugi potpisnik je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ili jedan od zamjenika premijera Federacije BiH.

S obzirom da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio Odluku o razrješenju ministra finansija u Vladi FBiH Ante Krajine niko ne može zamijeniti ministra finansija u tom smislu.

Premijer Nikšić je zato kazao da su u pitanje dovedene sve transakcije iz budžeta jer prema zakonu niko osim ministra finansija ne može potpisati transakcije.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Jasenko Selimović ponovio je stav SDP-a da je odluka Budimira nezakonita i neustavna te je u vezi s njom pokrenuta apelacija pred Ustavnim sudom.

– To međutim ne odlaže izvršenje odluke koju je predsjednik Budimir donio, ali izmjene zakona ne rješavaju problem s obzirom na to da funkcija ministra finansija nije samo funkcija vezana direktno za isplatu, nego je vezana i za druge dužnosti, kao što je rad u Fiskalnom vijeću te Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje – smatra Selimović.

Stoga Selimović naglašava da je potrebno iznaći sistemsko rješenje koje će omogućiti da fiskalni sistem u Federaciji i BiH funkcionira.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.