Dr Lagumdžija na zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope:

Posao i pravda prioritet sada, ustavne reforme odmah nakon izbora

Dr Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaju generalnog sekretara Vijeća Evrope za prevazilaženje postojeće krize, a koji se ogledaju u čvrstom opredjeljenju svih država članica za poštivanje vrijednosti na kojima počiva Vijeće Evrope u cijelosti, u rješavanju sporova između država članica kroz iskren dijalog

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvuje na 124. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope na ministarskom nivou koji se 05. i 06. maja 2014. godine održava u Beču.

U obraćanju učesnicima zasjedanja, dr Lagumdžija se govoreći o temi „Vijeće Evrope vrijednosti i stabilnost u Evropi : trenutni izazovi“, osvrnuo  na izvještaj generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda o „Demokratiji , ljudskim pravima i vladavini prava u Evropi“  naglašavajući da i posljednja dešavanja u Ukrajini najbolje potvrđuju da su ugroženi temeljni principi na kojima je osnovano i funkcionira Vijeće Evrope.

Dr Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaju generalnog sekretara Vijeća Evrope  za prevazilaženje postojeće krize, a koji se ogledaju u čvrstom opredjeljenju svih država članica za poštivanje vrijednosti na kojima počiva Vijeće Evrope u cijelosti, u rješavanju sporova između država članica kroz iskren dijalog.

Također je naglasio da dešavanja u Ukrajini trebaju biti poziv za buđenje za sve, a posebno za Evropsku uniju, kako bi se spriječio sličan scenarij u drugim zemljama, uključujući i BiH. U tom smislu, Evropska unija mora imati fleksibilniji pristup kako bi se osigurala evropska  budućnost za zemlje poput BiH,  a na principima demokracije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine  zakona kao što je  definirano zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU o Bosni i Hercegovini iz aprila ove godine.

„Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema stvarnih ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja vezana za vladavinu prava, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i ključne ekonomske i socijalne reforme“, naglasio je dr. Lagumdžija.

Dr Lagumdžija je istaknuo da Bosna i Hercegovina treba podršku  EU i Vijeća Evrope, ne u smislu smanjivanja  standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosjeka. Na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Na drugom kolosjeku su šire strukturalne i ustavne reforme u pravcu osiguranja funkcionalnije države,  uključujući i i provedbu  presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, što bi trebalo biti pokrenuto nakon oktobarskih izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Tokom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azarbejdžanu koji će u narednih šest mjeseci predsjedavati Vijećem Evrope, a sredinom naredne godine predsjedavanje će preuzeti BiH.

Na marginama zasjedanja, dr. Lagumdžija je održao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU i Vijeća Evrope.

Novi pristup EU prema BiH i predstojeća Konferencija ministara vanjskih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana koja će se u 7. i 8. maja održati u Solunu bile su glavne teme odvojenih bilateralnih razgovora dr. Lagumdžije i ministara vanjskih poslova zemalja EU: Velike Britanije, Italije, Slovačke, Belgije, Holandije, Švedske, Finske, Estonije, Rumunije, Portugala i Luxemburga. Sagovornici su se usaglasili da je pored reforme pravosuđa od presudne važnosti i konkretan paket ekonomskih reformi za Bosnu i Hercegovinu koji će biti usmjeren na otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Ministrima zemalja EU dr. Lagumdžija se posebno zahvalio na njihovom novom pristupu prema BiH koji će natjerati i domaće aktere da se takmiče u rješavanju, a ne kreiranju i opisivanju nepravde i nezaposlenosti.

Sa ministricom vanjskih poslova Republike Italije Federicom  Mogherini dr. Lagumdžija je razgovarao o predstojećem preuzimanju predsjedavanja Evropskom unijom od strane Italije i pozvao je da posjeti Sarajevo na početku italijanskog predsjedavanja. Sagovornici su se usaglasili da tokom italijanskog predsjedavanja BiH treba biti u fokusu prioriteta EU u svjetlu aprilskih zaključaka Vijeća za vanjsku politiku EU što uključuje konkretne ekonomske i pravosudne reforme, kao i pripreme za ozbiljne ustavne reforme.

Ministra vanjskih i Commonvelth poslova Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williama Haguea dr. Lagumdžija je informirao da je uputio Vijeću ministara BiH inicijativu o uključivanju BiH u projekat «Open Government Partnership » i da će MVP BiH biti pilot projekat kao inicijalni primjer transparentnog rada i drugim institucijama u BiH.   

Tema razgovora sa ministrom vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Didierom Burkhalterom bila je predstojeća radna poslovna konferencija koja bi se krajem maja trebala održati u Sarajevu, a kojoj će prisustvovati švicarski biznismeni zainteresirani za ulaganja u BiH.

Tokom zasjedanja u Beču dr. Lagumdžija se susreo i sa novim ministrom inostranih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom sa kojima je razgovarao o organiziranju narednog trilateralnog sastanka BiH – Srbija –  Turska na kojem bi bili definirani konkretni pravci ekonomske saradnje.

Ekonomska saradnja i investicije posebno u infrastrukturne i energetske projekte, bile su tema i razgovora sa ministrom vanjskih poslova Republike Azarbejdžan Elmarom Mammadyarovim.  

U odvojenim susretima sa  ministrima vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim i Ukrajine Andriiem Deshchytsiom, dr. Lagumdžija je razgovarao o aktuelnoj situaciji i mogućnostima rješenja krize u Ukrajini.   

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.